Van slag door de termijnecho #Margot

De dag voordat we voor ruim twee maanden op reis gaan, hebben we de termijnecho. We zijn enorm benieuwd naar het eerste beeld van ons kind. Vol verwachting ga ik op de onderzoeksbank liggen en krijg een dikke kwak met – gelukkig verwarmde – gel op mijn buik.

Zodra de echokop contact maakt, reageert de baby direct en lijkt het nieuwsgierig te zijn naar wat er allemaal gebeurt. De echoscopiste doet haar gebruikelijke onderzoek en praat meer tegen de baby dan met ons. Ze is heel zachtaardig en we vinden het van veel empathie getuigen dat ze de baby zo op zijn of haar gemak wilt stellen voor de onderbreking van het vredige leven daarbinnen.

Lees ook

Maar na een paar minuten zie ik het gedrag van ons kind veranderen van nieuwsgierig naar geïrriteerd. De baby wordt onrustig en lijkt zo ver mogelijk weg te kruipen. Ik durf er niks van te zeggen, want de echoscopiste zegt grappend dat het nu al een eigenwijsje is.

Ondanks dat alles er hartstikke goed uitziet en de baby is ‘goedgekeurd’ loop ik wat neerslachtig naar buiten. Pas bij de fiets durf ik tegen Vincent te zeggen wat ik voel, want wil eigenlijk de pret van het goede nieuws niet drukken. Zoals altijd reageert hij nuchter en zegt dat er nu niks meer aan te doen is en het allemaal wel mee zal vallen. Om het goed te maken met de baby zeg ik thuis geruststellend tegen mijn buik dat er voorlopig geen echo meer gemaakt wordt.

Het ongemakkelijke gevoel blijft aan me knagen. Kan een baby echt van slag zijn door een echo? Hebben de geluidsgolven de rust daarbinnen verstoord? Of ben ik weer eens te (hoog)sensitief?

Vanaf de eerste dag van mijn zwangerschap is Google mijn beste vriend, dus ik besluit op onderzoek uit te gaan. Maar aangezien je op internet altijd bevestiging kunt vinden in wat je zoekt, is het oppassen geblazen met de info die je daar aantreft.

Ik lees dat de geluidsgolven van de echo inderdaad als storend kunnen worden ervaren door baby’s en dat de informatie die uit een echo blijkt, niet altijd even betrouwbaar is. Op basis van die overtuiging zijn er vrouwen die er daarom voor kiezen geen echo uit te laten voeren en volledig durven te vertrouwen op hun lichaam.

Maar als ware control freak wil ik toch graag weten hoe het gesteld is met de gezondheid van onze baby. Ik vind het té spannend om m’n kop in het zand te steken. Want ondanks dat ik dankbaar ben voor wat ons is gegund, tóch wil ik voorbereid zijn op eventuele complicaties. Wat als er tijdens een echo iets was vastgesteld dat het leven van de baby had kunnen redden of verbeteren? In wie z’n belang is het dan om géén echo te maken?

Gelukkig heb ik nog even de tijd om te beslissen over de 20 wekenecho. Nu eerst lekker lang op vakantie naar Australië en Nieuw Zeeland. 🙂

Heb jij echo’s laten maken? Hoe reageerde jouw baby daar op? Vertel!

Meer informatie over de termijnecho en andere echo’s vind je op WIJ.nl.

Lees meer blogs van Margot

Margot van Meeuwen-Verbaan

Margot (31) gooide onlangs het roer helemaal om. Na tien jaar heeft zij haar kantoorbaan als jurist ingeruild voor het ondernemersavontuur. Ze is sinds kort online ondernemer en eigenaar van de webshop VANTIQ ART, waarbij ze tijdloze kunst & design aanbiedt en blogs schrijft over een duurzame lifestyle. Samen met haar man Vincent gaat ze regelmatig (lang) op reis. Tijdens hun huwelijksreis hebben ze mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de wereld geïnterviewd over ‘geluk’ voor hun blog Nomadhappiness.com (check de prachtige plaatjes hier). Ze is dit najaar bevallen van een prachtig meisje Jolie Milou.

Reageer op dit bericht