Vanaf welke leeftijd mogen jouw kinderen alleen de straat op? #Annette

Zo nu en dan krijg ik te horen dat ik een te beschermende moeder zou zijn. “Laat ze toch lekker op straat spelen, daar hoef jij niet steeds bij te blijven. Wij zwierven vroeger altijd rond in de buurt en kwamen pas weer naar huis als de straatlantaarns aan gingen.” Oke, ik wil best kritisch naar mijzelf kijken, kinderen opvoeden is ook maar iets wat ik gaandeweg leer dus kom maar op met die ‘opbouwende kritiek’.

Het klopt dat ik het lastig vind om mijn kinderen zonder toezicht ‘de straat op te sturen’. Ze zijn pas net 6 en 3 jaar oud en terwijl de oudste hartstikke verantwoordelijk is, is de tweede een echte wegloper die geen gevaar ziet. De oudste mag van mij daarom ook best wel zelf naar een speeltuintje in de buurt, maar ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die hun kind van 3 jaar alleen hun gang laten gaan of zoals gezegd; “door de buurt laten zwerven”.

Lees ook

Misschien komt het ook wel door nare ervaringen van zowel mijn man als mij uit onze jeugd. Een buurjongen van mijn man is vroeger op maar een paar minuten lopen van zijn huis, in een doodnormale woonwijk, weggegrist en alleen zijn schooltas is teruggevonden …

Toen ik net naar school ging is een vriendinnetje van mij aangereden door een vrachtwagen en overleden. Hele schokkende gebeurtenissen die diepe indruk hebben gemaakt. Net als de vermiste meisjes die door Dutroux waren ontvoerd, ik zie hun posters zo nog hangen bij elk benzinestation waar we stopten op weg naar onze vakantiebestemming.

Ik weet niet vanaf welke leeftijd ik me er prettig bij ga voelen dat ze alleen die grote wereld in gaan, maar nu nog niet ten minste. Er komt een moment waarop ik ze los moet laten, maar voor nu zijn het nog even mijn kleine jongens die mijn bescherming nodig hebben.

Meer blogs lezen van Annette?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (3) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (3)