Vernietigt borstvoeding kankercellen?

Het is geen geheim dat borstmelk wonderspul is dat zowel je baby voedt en z’n gezondheid een boost geeft. Druppel het in verkouden neusjes of in ontstoken oogjes en de klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zweedse wetenschappers hebben nu echter wel iets heel bijzonders ontdekt, namelijk dat borstmelk een ingrediënt bevat dat kankercellen zou vernietigen.

Wat?! Jawel, dat witte goud zou weleens de nieuwe ultieme kankerkiller van de toekomst kunnen worden. Professor Catharina Svanborg was druk bezig met een onderzoek naar de werking van antibiotica en stuitte per toeval op deze ontdekking. “Tijdens een experiment hadden we menselijke cellen en bacteriën nodig, en om praktische redenen kozen we toen voor menselijke kankercellen. Tot onze verbazing, toen we deeltjes uit de moedermelk toevoegden begonnen de kankercellen af te sterven.” Vervolgens zijn er testen gedaan bij patiënten met kanker in de blaas en de resultaten waren veelbelovend.

Lees ook

De testpersonen werden geïnjecteerd met proteïnen uit moedermelk en al na een paar dagen werden dode kankercellen via de urine uitgeplast. De onderzoekers hebben het speciale ingrediënt in de moedermelk de naam ‘Hamlet’ gegeven en vermoeden dat het goedje ook helpt bij de bestrijding van darmkanker en baarmoederhalskanker. “Er is iets magisch aan Hamlet’s vermogen om kankercellen op te sporen en ze vervolgens te vernietigen”, zegt Svanborg, die als immunologist werkt aan de Lund Universiteit in Zweden. Het grote voordeel van behandeling met deze cellen uit moedermelk is volgens de wetenschapper dat gezonde cellen onaangetast blijven, waardoor je geen nare bijeffecten krijgt die je bij chemotherapie wel ziet.

Voor al die moeders die nu denken “shit, ik MOET mijn kind nu borstvoeding geven want dat beschermt tegen kanker”, helaas, zo werkt het niet. Of misschien wel, maar daar is nog veel te weinig over bekend. Wat ze wel weten is dat menselijke borstmelk bepaalde proteïnen bevat, met de naam alpha-lactalbumin, welke in de darmen verandert in een kankerbestrijdende eenheid. De borstmelk bestormt allereerst de buitenste beschermlaag van de kankercel, vervolgens valt het de mitochondrien aan en ten slotte ook de celkern. Dit zorgt ervoor dat de cel afsterft.

Om de mogelijkheden van kankerbestrijding via borstmelk verder uit te zoeken, staat nu een groot onderzoek gepland. Het doet me meteen denken aan die moeder die haar borstmelk onder de microscoop bekeek en laat zien hoe elke borstmelkcel een eigen lichtpuntje in de kern heeft zitten. Kleine celletjes vol leven, die blijkbaar dus ook het leven beschermen en genadeloos afrekenen met de bad guys!

Annette van den Berg

Annette (33) heeft samen met haar Ierse man twee kinderen: Jonah Gabriel (5) en Finn Frederick (2) en verwacht eind deze zomer een derde zoon. Ze is naast freelance schrijver ook Mama & Baby pilates instructrice (pilatesputten.nl).

Reageer op dit bericht