Je kind wel of niet naar de voorschool? #Sharon

Het was afgelopen week weer tijd voor een bezoekje aan het consultatiebureau. Ik blijf het elke keer weer een beetje spannend vinden. Is mijn kleine meid goed gegroeid? Is ze qua gewicht in orde en doet ze wat ze willen zien op het gebied van ontwikkeling? Het ging weer precies zoals altijd, maar ook werd ik bekend met een andere fenomeen: de voorschool.

Hoe punctueel ik ook probeer te zijn, het is net alsof er altijd iets mis moet gaan voor ik naar het consultatiebureau ga. Dit keer bereikte een bekend aroma mijn neus precies op het moment dat ik met draagdoek en al nét de deur uit wilde stappen. Dus alles mocht weer uit, ik verschoonde mijn kleintje, deed alles weer aan, draagdoek weer vastknopen en op naar poging 2!

Lees ook

Eenmaal aangekomen alles weer uit en wachten op de verpleegkundige. Ik tref gelukkig telkens een hele lieve! Als het bewuste weeg- en meetmoment voorbij is, zit ik weer met een huilende mini op schoot. Dat getrek aan haar been met meten vindt ze maar niks. Gelukkig is alles goed en krijgen we een dikke duim omhoog!

En dan komt het foldertje … Een foldertje over de voorschool. Mijn primaire reactie is wat verward. Mijn idee bij voorschool is dat het vooral voor kinderen bestemd is met een taalachterstand of een andere indicatie waardoor ze, voorafgaand aan de basisschool, extra aandacht nodig hebben. Hoezo krijg ik die folder?

Nu blijkt de voorschool heel normaal te zijn tegenwoordig. Het geeft kleintjes meer uitdaging en zodoende een betere aansluiting op de basisschool. Mocht ik dit overwegen dan is het verstandig om Marlie nu al aan te melden. Dit vanwege de enorme wachtlijsten en enige kans op een plekje wanneer ze 2,5 à 3 jaar is. Ze is nu bijna 15 maanden en nu lijkt het al te beginnen.

Waarom kiezen voor een voorschool? Waarom mag mijn kleine meisje niet nog lekker kind zijn en op sociaal vlak ontwikkelen in plaats van dat er vanaf een nog jongere leeftijd druk op haar ligt? Als ik haar niet naar de voorschool stuur, heeft ze dan een achterstand straks? Ze gaat naar de opvang met kleine groepen gebaseerd op leeftijd. Is dat niet goed genoeg? Krijgt ze straks ook een toelatingstest om op de basisschool te mogen beginnen?

Ik overdrijf wellicht een beetje, maar ik voel een rat race aankomen waaraan ik niet wil deelnemen. Mijn meisje krijgt de tijd die ze nodig heeft om zich in deze pittige wereld staande te kunnen houden. En ik weet niet of een voorschool nou echt het belang dient van een kind zonder indicatie? Of dat het een soort van prestige dingetje is van ouders, omdat hun mini de beste moet zijn? Moeten kinderen in die leeftijd niet gewoon ‘kind’ zijn? De leeftijd voor de basisschool is niet zonder reden vier jaar toch?

Wat vind jij van de voorschool?

Lees ook van Sharon: ‘Vaste oppasdag voor opa en oma: toch niet zo ideaal?’

Meer blogs lezen van Sharon?

Sharon

Sharon werd afgelopen jaar voor de eerste keer mama van Marlie op drie hoog in Amsterdam. Ze is dolgelukkig met het liefste boefje van het universum. Ze houdt van mensen, dansen en muziek uit alle categorieën en windstreken. Ze heeft mateloos respect voor alle liefdevolle verzorgers van kinderen. Prettig gestoord en intuïtief wat neer komt op een balans zoeken tussen gangsterrap en meditatie. Ze is haar eigen coaching praktijk aan het opzetten in Amsterdam. Ze is reislustig, maar budget blijkt soms een dingetje, vooral met een kleintje. Ze neemt je mee in haar ervaring en emoties van het moederschap en is soms net zo eenzaam onzeker als jij. Hierover zegt ze: "Had ik de wijsheid in pacht dan had je hoogstwaarschijnlijk mijn bestseller in de kast staan. Ik ren in alle 7 sloten en maak veel fouten. Gelukkig ben ik supermama in de ogen van mijn prinses en wordt ze overspoelt door liefde. Uiteindelijk is liefde toch waar het om draait!”

Leave a comment (5)