Waar zijn je kinderdromen gebleven?

Laatst hoorde ik iemand de vraag stellen: op welk moment verlies je je kinderdromen? Het zette me ontzettend aan het denken. Op welk moment gebeurde dat voor mij? En wanneer gingen die dromen over in een ambitieuze grote mensen ambitie? En hoeveel verschillen die eigenlijk van elkaar?

Als kind kun je eigenlijk alles nog zijn wie je wilt zijn van buschauffeur tot stoere boswachter. En van koekjesbakker tot danseres. Er is een moment dat dat verandert. Laats was ik op pad met een stel jongens van 6 en 7 jaar. Ze vertelden trots dat hun vader in een bakkerswinkel werkt. En het aller tofste wat hun vader volgens hen deed was hele grote dozen klein stampen en opvouwen zodat ze netjes konden worden opgehaald door de vuilnisman. Dát wilden ze later ook worden: dozenstamper. En geef ze eens ongelijk! De hele dag met dozen gooien, er wild op stampen en ze platmaken om ze trots als een cadeautje te overhandigen aan de man die het vuilnis ophaalt. En dan krijg je er ook nog eens geld voor!

Lees ook

Een kinderdroom voelt ineens zo kwetsbaar. De droom gaat waarschijnlijk geraakt worden door de harde realiteit van sociale ladders waar je op moet klimmen. Op welk moment zal sociale druk een intrede maken in hun leven? Dat je erbij wilt horen. En dat je misschien wel iets enorm saais gaat studeren want daar verdien je tenminste geld en status mee.

Natuurlijk gaan heel veel mensen iets doen waar ze echt al lang van dromen zoals dierenarts, hijskraanchauffeur of juffrouw. Maar zouden we niet allemaal een klein beetje van onze dromen verliezen in die reis naar volwassen worden? Dromen veranderen natuurlijk ook. Ik wilde koste wat het kost op avontuur. In het buitenland heb ik gestudeerd en gewerkt  en ik droomde altijd verder naar een baan in het buitenland. Nu woon en werk ik gewoon in Nederland. En nee, ik ben niet ongelukkig maar het avontuurlijke buitenland lonkt altijd een beetje naar me.

Ik ben heel nieuwsgierig wie het wel is gelukt!

Lees ook: ‘Tom á la Papa: Wat we kunnen leren van kinderdromen‘.

 

 

 

 

 

Laura Vaessen

Laura Vaessen is 32 jaar en woont samen met haar vriend en zoon Fabian (1) in Den Haag. Ze werkt 36 uur per week als customer experience manager en is actief in het Haagse bestuur van vrijwilligersorganisatie Laatzemaarlachen. Ze geniet ervan om met haar gezin zo veel mogelijk plekken in de wereld te ontdekken.

Leave a comment (2)