Waarom de wijze lessen van je moeder goud waard zijn

Je hebt van die dagen dat je opstandige kleuterdochter niet eten wil en de boel bij elkaar krijst, zodat je babyzoontje die je net met moeite in slaap hebt gekregen wakker schrikt en ook een keel op zet waar je u tegen zegt. Om dan maar te zwijgen over de peuterdraak die precies op dat moment aan je been gaat hangen en ook de gilkraan openzet. Als je partner dan ook nog eens voor je voeten gaat lopen en zich onnozel begint te bemoeien met het hele krijsorkest, hoe blijf je dan kalm? HOE DAN!?

Mijn moeder bleef altijd kalm. Natuurlijk werd zij wel eens boos op mijn broer en ik en kregen wij straf als we iets hadden uitgespookt wat écht niet door de beugel kon. Maar ze bleef kalm, altijd. Nu ik zelf moeder ben, groeit het respect voor mijn moeder met de dag.

Lees ook

Ze gaf haar baan op om thuis te zijn voor ons. Ik weet achteraf dat ze het ontzettend naar haar zin had op haar werk. Maar nee, ze wilde er zijn voor haar eigen kinderen. Haar moeder was namelijk overleden toen zij nog heel jong was. Zij wist toen dat als zij ooit kinderen mocht krijgen, ze er zoveel mogelijk voor haar kroost wilde zijn. Haar motto: je weet immers nooit hoeveel tijd je hebt met elkaar. Zo gezegd, zo gedaan.

Onlangs vertelde ze mij hoe vaak ze zich heeft moeten verantwoorden tegenover anderen. ‘Moet jij niet werken?’, kreeg ze steeds weer op haar afgevuurd. Vervelend, maar de kunst is om je eigen pad uit te stippelen en trouw te blijven aan dat pad en dus aan jezelf. Ze heeft dit altijd volgehouden en dat heeft haar tot op de dag van vandaag een gelukkig mens gemaakt. Een mooie wijze les.

Ik hoor mijzelf steeds vaker dingen zeggen die ik eerder uit haar mond hoorde. Als mijn dochter lelijk doet over een meisje in haar klas met een groot hoofd, dan zeg ik: ‘Lieverd, je bent je eigen schepper niet. Daar kan dat meisje niets aan doen.’ Net als mijn moeder. Trekt onze peuterdraak een stuk speelgoed uit de handen van een ander kind. Dan zeg ik: ‘Zou jij willen dat zij dat bij jou doet, zou je dat leuk vinden?’ Dan schudt ze nee en geeft ze het speelgoed terug. Het is de simpele versie van: behandel anderen, zoals je zelf behandeld wilt worden of handel uit liefde. Allemaal mantra’s die mijn eigen moeder mij heel vaak heeft toegespeeld.

Laatst had ik last minute een oppas nodig voor mijn drie kids. Ik bedoel drie kids, dat is echt geen makkie. Maar wie stond er binnen no-time paraat? Mijn moeder. De heldin!

Het is binnenkort Moederdag en die parfum die mijn broer ik ieder jaar weer (te) gehaast aan haar geven, laten we voor wat het is. Ik regel op Greetz.nl dat ze op Moederdag een heerlijke taart krijgt. Eentje die ik laat maken met die leuke gezinsfoto van vroeger erop. Kunnen we die gezellig aansnijden als de hele familie er is. Ook laat ik een grote bos bloemen bezorgen en doe daar een mooie kaart bij. Op de kaart ga ik een aantal wijze lessen van haar benoemen, zodat ze ziet dat die nog altijd in mij voortleven. En als kers op de taart krijgt ze van ons allemaal een dikke knuffel. Maar dat doen we natuurlijk live.

Ik realiseer mij dat ik door haar ook een goede moeder kan zijn, want ik heb het tenslotte van de beste geleerd. Wie oogst, zaait. Nu mag ik dat doen bij mijn kinderen. Een mooiere missie kun je niet hebben! Mam, bedankt voor de inzichten en lessen. Door jou kan ik zijn, wie ik nu ben. Het is dat ik niet zo goed weet hoe ik een standbeeld moet maken, anders had je die gekregen. 😉

Welke wijze les van jouw moeder leeft in jou voort? Vertel!

Lees ook: ‘4x dit heb je te danken aan je moeder’

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht