Waarom hoogzwanger in de zomer een hete hel is #Annette

Volgens mij heb ik nog nooit eerder in mijn leven zitten huilen bij een tropisch weerbericht, maar voor alles is er een eerste keer. Terwijl het merendeel van het land staat te juichen en massaal de terrasjes opzoekt, zit ik jankend met mijn bezweette skippybalbuik in een koud bad, in een donkere badkamer, mijn lunch te eten. Hoogzwanger in de zomer, wat een hel!

“We hebben geen regen gehad sinds half juni en landinwaarts blijven de temperaturen de komende week de 30 graden aantikken”, zegt de radio dj enthousiast, waarna hij een zomerse 90’s-hit aan zet. Terwijl de airco van de auto tevergeefs in mijn rood aangelopen gezicht blaast, zet ik een voet zo opgezwollen als een olifantenpoot op het gaspedaal.

Lees ook

Voor de zoveelste keer heen en weer rijden naar school om de kids op te halen, in deze sauna op wielen. Met moeite kan ik me op de weg concentreren, want door de aanhoudende warmte heb ik nu al dagenlang het gevoel alsof ik continu dronken ben. En dat vrolijke Coco Jamboo-gebler helpt ook niet echt mee, want het enige wat ik daardoor wil is met een cocktail op het strand zitten met een heerlijke zeebries om me heen.

Ik hoor mezelf nog zeggen tegen de verloskundige. “Maar de zomer begint bijna dus dan krijg ik vast weer wat energie van de zon en kan ik die laatste weken nog even lekker genieten”. Ze keek me toen al medelijdend aan. “Dat hoop ik voor je”, zegt ze diplomatiek terug. “Maar hoogzwanger zijn in de zomer is niet bepaald een pretje. Het is vermoeiend, want je lichaam moet veel meer bloed rondpompen, je slaapt slechter en je handen en voeten houden sneller vocht vast.” Ach, dat geldt misschien voor mensen die sowieso al niet goed tegen de warmte kunnen. Hoe heter, hoe beter, was mijn motto altijd. De zomer zou vast en zeker een fijne afsluiting van de zwangerschap worden.

Als een octopus die op zijn slappe tentakels probeert te lopen, waggel ik doelloos door ons snikhete huis. De kinderen hebben lunch nodig, de was moet opgehangen worden en er moet nodig weer eens gedweild worden. Het zweet breekt me letterlijk uit en met een zucht plof ik op de bank neer. “Sorry jongens, vandaag kan mama niks doen. Jullie brood staat op tafel en verder moet je jezelf maar even redden.”

De zoveelste dag dat er niks uit mijn handen komt. Slapen en eten, dat is het enige wat ik nog wil doen. En mijn hoofd in een dikke berg sneeuw drukken, tot je zo’n verfrissende brain freeze krijgt. Maar volgens Piet Paulusma blijf ik voorlopig nog even als een uitgetelde octopus op het droge liggen bakken.

Lees meer blogs van Annette.

Annette van den Berg

Annette (33) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun twee kinderen, Jonah Gabriel (5) en Finn Frederick (2), weer terug in Nederland. In september is ze bevallen van een derde zoon Sean. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (13)