Waarom ik mezelf verloste van die verloskundige #Margot

Nu ik in verwachting ben van ons eerste kind, zijn er veel dingen die ik voor het eerst doe. Zo ook het vinden van een verloskundige. Aangezien alles nog nieuw voor me is, vind ik het lastig om een praktijk te kiezen die bij me past. Want ik heb nog geen idee wat ik belangrijk vind en waar ik op moet letten bij het kiezen van de juiste verloskundige.

Na lang speuren op internet kies ik een praktijk vlakbij huis. De verloskundige is in het ziekenhuis gevestigd, wat me wel praktisch lijkt, aangezien ik waarschijnlijk ook in het ziekenhuis ga bevallen. Niet omdat ik dat per se wil, maar omdat we drie hoog zonder lift wonen en thuis bevallen daarom geen optie is (dat dacht ik toen nog).

Lees ook

Nog voordat we met elf weken voor ruim twee maanden op reis gaan, hebben we al vier afspraken gehad. Iedere keer zien we een nieuw gezicht. Dat valt me tegen, want ik had verwacht meer persoonlijk contact te kunnen hebben. Later begreep ik dat het juist de bedoeling is om iedere verloskundige minimaal één keer te hebben gezien, zodat er straks bij de bevalling geen ‘vreemde’ aan mijn bed staat.

Na terugkomst vervolgen de afspraken zich weer. Aangezien ik inmiddels 21 weken zwanger ben, staat direct de 20 weken-echo gepland. Gelukkig is alles in orde en hoef ik maar eens in de paar weken op controle te komen. De controles beperken zich tot bloeddruk meten, het hartje van de baby beluisteren en mededelen dat alles goed gaat. Er wordt nog niet gesproken over de geboorte. Gelukkig maar, want ik heb zelf ook nog geen idee hoe ik dat voor me zie.

In week 25 start ik samen met Vincent aan een vijf weekse HypnoBirthing cursus. Daar worden we in rap tempo klaargestoomd voor de aankomende bevalling. We leren enorm veel over het geboorteproces en alles wat daarbij komt kijken. Omdat ik ervan overtuigd ben dat wij als vrouwen gemaakt zijn om te baren, wil ik dat op een zo natuurlijk mogelijke manier doen.

Dat blijkt een uitdaging te zijn, omdat mij wordt verteld dat ze in het ziekenhuis nogal snel willen ingrijpen om een bevalling te voorspoedigen. Weeënopwekkers, ruggenprik, episiotomie … Allemaal termen waar ik de kriebels van krijg en zover mogelijk van weg wil blijven. Thuis bevallen lijkt me daarom een betere optie, aangezien ik het gevoel heb dan meer controle te hebben over de situatie.

Met alle kennis die ik tijdens de cursus heb opgedaan, ga ik met de verloskundige het gesprek aan. Ik vraag haar of het mogelijk is om – ondanks dat we drie hoog wonen – thuis en in bad te bevallen. Het antwoord daarop stelt ze liever uit tot 36 weken, omdat een thuisbevalling eerder toch niet aan de orde is. Dat vind ik teleurstellend, want ik blijf liever niet nog zolang in onzekerheid hierover.

Bij iedere controle die daarop volgt, merk ik geen klik te voelen met de betreffende verloskundige. Keer op keer blijkt dat de praktijk weinig ervaring te hebben met thuisbevallingen – ‘want 95% bevalt gewoon hier in het ziekenhuis’ – en met HypnoBirthing al helemaal niet. Ik twijfel of ik wel bij de goede praktijk zit.

Na lang wikken en wegen besluit ik met 32 weken bij een andere praktijk aan te kloppen. Daar vind ik waar ik naar op zoek ben: persoonlijk contact, een voorkeur voor thuisbevallingen (indien verantwoord, uiteraard) én ook nog eens bekend met HypnoBirthing. Ik vond het spannend om zo ver in de zwangerschap nog een overstap te maken, maar ben blij dat ik het uiteindelijk wel heb gedaan. Vertrouwen in degene die straks bij één van de belangrijkste momenten van jouw leven is, is zó belangrijk, daar moet je niet op afdingen.

Hoe heb jij je verloskundepraktijk uitgekozen? En ben je altijd tevreden geweest met die keuze? Vertel!

Lees ook de andere blogs van Margot

Margot van Meeuwen-Verbaan

Margot (31) gooide onlangs het roer helemaal om. Na tien jaar heeft zij haar kantoorbaan als jurist ingeruild voor het ondernemersavontuur. Ze is sinds kort online ondernemer en eigenaar van de webshop VANTIQ ART, waarbij ze tijdloze kunst & design aanbiedt en blogs schrijft over een duurzame lifestyle. Samen met haar man Vincent gaat ze regelmatig (lang) op reis. Tijdens hun huwelijksreis hebben ze mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de wereld geïnterviewd over ‘geluk’ voor hun blog Nomadhappiness.com (check de prachtige plaatjes hier). Ze is dit najaar bevallen van een prachtig meisje Jolie Milou.

Leave a comment (1)