Waarom je de namen van je kinderen door elkaar haalt #Annette

Herken je dat? Dat je stellig de namen van je kinderen door de war gooit en er op goed geluk eentje uitbrult in de hoop dat het juiste kind reageert? Ik wel, en het gebeurt me de laatste tijd steeds vaker …

Daar sta ik dan, in volle overtuiging “Jonah” te roepen terwijl ik Finn strak aankijk. We hebben verdorie oogcontact, ik zie dat hij me hoort, maar hij vertikt het om te reageren. “Jonah, trek je schoenen nou aan we moeten weg”, roep ik verontwaardigd terwijl een paar droge ogen me aanstaren. Opeens valt het kwartje. “Sorry!! Ik bedoel natuurlijk Finn! Sorry Finn, trek je je schoenen aan?”

Lees ook

Soms duurt het even voordat ik door heb dat ik de verkeerde naam gebruik. Dan krijg ik vaak een verbaasde blik terug of een corrigerend woord van mijn oudste “Euh, ik ben Jonah hoor” of gewoon helemaal geen reactie. Andere keren komen juist alle namen van de kinderen in sneltreinvaart uit mijn mond rollen. “Jonah, euh nee, Finn, ik bedoel Sean, huh, nee Jonah. Jeetje, ik ben eruit hoor!” Het gebeurt vooral wanneer er duizend-en-een dingen tegelijk gebeuren of wanneer ik weer een periode slecht geslapen heb.

Goed nieuws voor alle moeders die dit ook doen en hun kroost steevast bij de verkeerde naam noemt. Volgens een onderzoek van een paar Amerikaanse wetenschappers overkomt dit vooral moeders. Hun conclusie is dat we zo veel van onze kinderen houden dat hun namen in een apart ‘laatje’ in onze hersens worden opgeborgen, ver weg van alle ‘gewone’ namen. Zodra je een van deze geliefde namen nodigt hebt, komen automatisch de andere namen ook naar voren.

Je hoeft dus niet bang te zijn dat je hersencellen aangetast zijn door het chronische slaapgebrek of dat je ze allemaal niet meer op een rijtje hebt. Je houdt gewoon enorm veel van je kinderen, en van allemaal evenveel.

Meer blogs lezen van Annette?

Volg je WIJ al op Instagram?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Reageer op dit bericht