Waarom je dus écht boerenkool moet eten vanavond

Apetrots staar ik naar de borden met stamppot die ik gemaakt heb. Niet dat ik nou per se zo trots ben dat ik íets op een bord gekregen heb. Ik kan best aardig koken, en vind het erg leuk om te doen. Tijd is soms nog wel eens een issue, maar dat kennen we denk ik allemaal wel. Nee, ik ben trots, omdat ik besef dat deze boerenkoolstamppot rechtstreeks van het land komt. En dat ik iets gemaakt heb met alleen maar verse ingrediënten.

Dat weet ik, omdat ik mee mocht op een fieldtrip van HelloFresh. Dat verslaat by far een dagje achter de computer zitten. Dus uiteraard was ik de eerste die mijn hand omhoog stak toen de vraag kwam wie er graag een keertje wilde gaan kijken waar boerenkool vandaan komt.


Boer Tom tussen zijn trots.

Na een uitgebreide rondleiding van boer Tom leer ik dat de boerenkool met de hand (!) van de stam ‘geritst’ wordt, voordat het naar de groentesnijderij gaat waar het versneden, gewassen en verpakt wordt. Het is indrukwekkend om alle rijen met boerenkool te zien staan, en de trots van de boer klinkt door de woorden heen. De kou van de grond begint alleen inmiddels door mijn laarzen heen naar boven te kruipen en het is lunchtijd, dus ik begin behoorlijk hongerig te worden van al dat gepraat over boerenkool. Ik vind het dus stiekem helemaal niet erg om naar de warme groentesnijderij te gaan.


Voor het op je bord ligt. Tussen het land en jouw bord zitten maar een paar dagen!


Wat is het platteland toch mooi.


Hier is al hard gewerkt vandaag!


De al deels geoogste boerenkool.


Ben ik hier te enthousiast over boerenkool? Misschien wel. Maar het was ook gewoon erg leuk allemaal. 😉


Brrr, tijd om naar de groentesnijderij te gaan!

Silly me. In de groentesnijderij is het natuurlijk helemaal niet warmer. Wél is het er heel erg interessant. We moeten onszelf uitgebreid reinigen voor we überhaupt naar binnen mogen. Hygiëne is zeer belangrijk, blijkt ook uit een document wat we moeten ondertekenen voor we naar binnen gaan. Nadat we in beeldige outfits (we rock it) alles bekeken hebben is het tijd om zelf aan de slag te gaan.De boerenkool wordt versneden


Klaar om verpakt te worden.


I’m rocking this outfit. En best wel trots op dit kersverse pakje boerenkool dat ik straks mag gaan koken. 

Ik krijg een HelloFresh box mee met (uiteraard) een overheerlijk boerenkoolgerecht. Met lichte spanning stap ik in de auto. Dat ik er een lekker gerecht van kan maken weet ik wel zeker. Het ziet er simpel genoeg uit. Maar of ik er ook van die mooie ‘foodie-foto’s’ van kan maken, dat weet ik nog niet zo. Maar dat zijn zorgen voor later.

Zoals ik al zei, het recept ziet er niet ingewikkeld uit. Hollandse boerenkool-peterseliewortelstamppot met worst. Stamppot met een twist dus eigenlijk. Enthousiast sla ik aan het koken. Om drie uur ’s middags, want ik wil graag foto’s maken met daglicht.


Kind kan de was doen!


Je wilt niet weten hoe lekker dit ruikt. Wat zeg ik nou. Natuurlijk wil je dat weten.


Stampen en klaar!

Ik volg netjes de stappen van het recept, en 35 minuten later heb ik een prachtig bord met eten voor mijn neus. Voorzichtig neem ik een hap. En… Wat is dat lekker! Echt wel even wat anders dan een ‘gewone’ stamppot met rookworst uit een pakje.


Zo lekker!

Alles aan deze stamppot smaakt vers, en de gebakken sjalot is echt een heel goede toevoeging. Het mooie is ook dat het geen tijdsintensief gerecht is, maar wel heel gezond. De aardappelen, boerenkool en peterseliewortel hoef je alleen maar in kokend water te gooien. Op het vlees moet je natuurlijk wel een beetje letten. Maar er komt weinig ingewikkelds bij kijken. Handig, als je ergens in de kamer een baby of peuter hebt die tussendoor ook nog wat aandacht wil.

Over tijdintensief gesproken, het is natuurlijk ook super relaxed dat je met zo’n box geen boodschappen hoeft te doen. Het enige wat ik zelf moet toevoegen is roomboter, mosterd, peper en zout. Dat heb ik gewoon in de kast staan.


Poging tot mooie ‘foodie-foto’.  

Ik was van plan om de rest van de maaltijd te laten staan tot een ‘normaal’  tijdstip om te eten. Maar voor ik het weet is mijn bord leeg. Nou ja. Ik stond in alle vroegte immers al tussen de boerenkoolplanten. Daar krijg je nou eenmaal honger van. Ik ben er ook van overtuigd dat het me extra lekker smaakt omdat ik nu precies weet waar het vandaan komt. Dat schattige pakje boerenkool uit de HelloFresh box, komt gewoon echt bij boer Tom vandaan. Dat idee vind ik zo leuk!

Zelf maken? Ik raad het zeker aan. Het recept vind je bij HelloFresh. Rest mij nu alleen nog de afwas, maar die kan nog wel even wachten. Ik buik nog even uit!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met HelloFresh

Daphne de Groot

Daphne werkt op de redactie van WIJ à la Mama. Met andere woorden: een droombaan! Zelf is ze technisch gezien nog geen moeder, al ziet ze WIJ à la Mama wel als haar kindje. In haar vrije tijd houdt ze van theater, muziek, musical, hardlopen en reizen. En dat doet ze dan ook. Veel.

Leave a comment (2)