Wanneer is je gezin compleet? #Annette

De grootte van je gezin bepalen is een vreemd iets. Lukt het überhaupt om zwanger te worden? Wat voor soort kinderen komen eruit. Druk, rustig, extra zorg nodig? Waar laat je ze allemaal (de slaapkamers zijn op!)? En hoe verlopen de zwangerschappen (complicaties of negen maanden genieten)? Allemaal factoren die meewegen bij het vormgeven van je gezin. Komt er nog eentje bij of toch maar niet?

Met een flinke oerkreet pers ik op m’n laatste krachten onze derde zoon eruit. Het is middenin de nacht, ik heb ontzettende honger en ik ben al bekaf van een pittige eerste schoolweek van de andere twee jongens. Bevallen was nu wel het laatste waar ik nog energie voor over had, vooral middenin de nacht.

Lees ook

Nog nasnikkend van de emoties en de opluchting (“hij is er-ui-hui-hui-huit!”) zeg ik tegen mijn man “dit … nooit … meer”. En ik meen het. Drie gezonde jongens gebaard, ik ben er klaar mee. Geen polonaise meer aan mijn lijf. Mijn taak is volbracht.

Inmiddels zijn we vier maanden verder. Mijn nachtrust heb ik grotendeels terug, mijn lijf is weer redelijk de oude en we beginnen als gezin te wennen aan ons leven met z’n vijven. Af en toe betrap ik mezelf erop dat dat woordje ‘nooit’ langzaam aan het veranderen is in ‘misschien’. Misschien toch nog een vierde, ooit? Of zijn we zo compleet?

Hebben we nog de puf om over een paar jaar weer in de luiers te zitten of zijn we klaar voor de volgende fase? Durf ik het nog een keertje aan, om weer een zwangerschap en een bevalling mee te maken, of is het wel prima zo?

Voorlopig hoeven we daar nog geen beslissing over te nemen en genieten we volop van de kleine Sean die razendsnel lijkt op te groeien. Maar toch spookt het af en toe door mijn hoofd, want wanneer weet je nou of je gezin ‘compleet’ is. Is het een gevoel, een keuze of overkomt het je gewoon?

Wanneer wist jij: nu is mijn gezin compleet of; we zouden er nog eentje bij willen?

Lees ook van Annette: ‘HSP, deze moeder doet even niet mee!’

Meer blogs lezen van Annette?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (3) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (3)