Wanneer je kind een zelfverzonnen taal spreekt die onverstaanbaar is #Annette

Kinderen zijn soms erg creatief met taal. Ze plakken overal een T voor, voegen woorden samen die niets met elkaar te maken hebben of verzinnen zelfs een volledig nieuwe taal. En probeer jij als ouder nou maar eens uit te vogelen wat ze nou eigenlijk zeggen.

Mijn jongste zusje van toen vier jaar, komt opeens aanfietsen op een gloednieuwe kinderfiets. “Waar heb jij die vandaan?” We staan op de camping in Frankrijk, dus spullen slingeren nogal eens rond. “Van dat meisje gekregen.” Is haar antwoord. “Maar hoe dan, zij spreekt alleen Frans”. “Ja, maar ik kan Frans praten. Ik zei gewoon: meg ek ep jew fets? En toen mocht ik hem zo pakken.” Net als die politieagent uit Allo, Allo staat ze de hele vakantie in volle overtuiging “Frans” tegen iedere vakantiegast te praten, terwijl zij zich verbaasd achter hun oren krabben.

Lees ook

Zo sta ik soms ook te kijken naar mijn 3-jarige Finn wanneer hij iets vertelt. Zijn mix van Nederlands, Engels en een brabbeltaal met zelf verzonnen woorden is voor mij soms echt geheimtaal die ik niet kan ontcijferen. Gelukkig kan zijn oudere broer elk woord perfect verstaan, wonder boven wonder!

Terwijl Finn aan een stuk door ratelt met geluidseffecten en wilde bewegingen erbij, kijk ik vanuit mijn ooghoeken naar tolk Jonah die tot in detail uitlegt waar het verhaal over gaat. Zelf was ik vroeger ook een tolk voor mijn zusje. Die riep dan “toe te tjiet tat tinken tooien!” en dan hoorde ik weer; “Annette, wat zegt ze nou?” “Ze zegt dat ze dat drinken niet heeft omgegooid.” “Oh, oke.”

Jonah spreekt inmiddels behoorlijk goed Nederlands, maar zit nu in de fase waarop hij experimenteert met moeilijkere woorden en samenvoegingen. “Oh mama, dat vind ik wel getintressant”. Ja, dat heet ‘interessant’ of ‘geïnteresseerd’.

De logopedist heeft hem een uitnodiging gegeven om langs te komen voor een paar sessies, maar voor nu laat ik het hem lekker zelf uitvogelen. Hij leert snel genoeg en als hij er echt niet uitkomt, dan kunnen we altijd nog een afspraak maken. Het hoeft niet meteen perfect!

Meer blogs lezen van Annette?

Schrijf mee!
Wil jij ook een verhaal of hersenspinsel met ons en andere moeders (to be) delen? Stuur je gastblog (ongeveer 500 woorden) naar redactie@wij.nl o.v.v. Gastblog en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op WIJ à la Mama.

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Reageer op dit bericht