Wanneer vertel je de waarheid over Sinterklaas? #Annette

Sinterklaas is weer in het land. Ontzettend gezellig, maar wat een gedoe! Mijn oudste bombardeert me met vragen waarop ik bewust moet liegen en de middelste is in tranen, omdat hij het allemaal doodeng vindt. Misschien toch maar vertellen hoe het echt zit?

“Nee joh, niet vertellen hoor! Dat is hartstikke sneu voor ze. Al hun leeftijdsgenootjes geloven nog wel in Sinterklaas, dan zijn ze de enige. Het is toch juist leuk zo’n verhaal?” zegt een andere moeder tegen me wanneer we het over het onderwerp hebben, maar dat is nu juist mijn punt. Vinden ze het wel zo leuk?

Lees ook

Ik moet de oudste thuis echt begrenzen, want zodra hij het woord “Sinterklaas” hoort draait hij zowat door. Hij begint verwoedt alle speelgoedfolders door te bladeren, knippen, plakken en tegen de tijd dat het 5 december is heeft hij een stapel verlanglijstjes gemaakt. Hij weet van gekheid niet meer wat hij moet kiezen, ook al geef ik aan dat je alles wel op je lijstje kunt zetten, je krijgt niet alles. Dit zorgt alleen maar voor nog meer keuzestress en hij schrapt dingen en voegt nieuwe dingen toe. Dit jaar heb ik hem een grens gesteld: je maakt een verlanglijstje, en dat is het.

Naast de hype rondom cadeautjes krijgen, overlaadt hij me met allerlei vragen. Hoe brengt Sinterklaas alle cadeautjes rond? Hoe kan een paard nou op het dak lopen? Hoe komt hij naar binnen? Waarom wordt hij nooit ouder? En waarom, WAAROM, gaat er altijd wat mis bij het Sinterklaasjournaal! Een verhaal vertellen en een traditie in stand houden vind ik hartstikke leuk hoor, maar wanneer ik bewust moet gaan liegen op serieuze vragen die me gesteld worden, begint het toch wel een beetje te knagen. Waarom zou ik zo bewust tegen hem liegen? Op welke leeftijd begin je met zeggen ‘joh, het is allemaal niet echt’?

Nog een reden waarom ik me afvraag hoe lang ik het verhaal in stand moet houden is mijn middelste zoon. Regelmatig komt hij bezorgd en angstig naar me toe en vraagt of “zwarte piet niet in mijn huis komt?” Ik stel hem gerust en zeg; “Nee hoor, Sint en Piet komen niet hier in huis vannacht.” Waarop mijn oudste er leuk overheen dendert: “Jawel, hoor Finn, want jij wil toch ook een cadeautje in je schoen? Nou, dan moeten ze wel naar binnen!” Waarop Finn weer begint te huilen.

Ik heb maar besloten er niet meer teveel over te vertellen. Ze mogen het Sinterklaasjournaal kijken, ze mogen hun schoentje zetten en we vieren 5 december. Diepere vragen over hoe het nou eigenlijk allemaal in elkaar zit, vermijd ik maar of ik vraag terug “hoe denk jij dat het werkt?” Ik doe mee met het feest, maar ga niet meer mee in de hype. Daar krijg ik veel blijere kinderen van.

Lees meer blogs van Annette

Lees ook: 15x hilarische uitspraken van kinderen over Sinterklaas

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (11)