‘Was die baby wel de bedoeling?’ #Giulia

26 jaar oud, getrouwd en zwanger: is dat nou zo raar? Blijkbaar wel. Zelfs terwijl ik al ruim twee jaar getrouwd ben en nooit een geheim heb gemaakt van onze kinderwens, krijg ik af en toe de vraag of ‘het’ gepland was. Waarom niet?!

Vrienden van ons krijgen die vraag zo mogelijk nog veel vaker. De meesten zijn namelijk niet getrouwd, terwijl dat vroeger natuurlijk een soort voorwaarde was om samen kinderen te krijgen.  Bij mijn familie in Italië werkt het nog altijd precies zo! Mijn neefjes en nichtjes hebben eerst jarenlang een serieuze relatie, terwijl ze braaf bij papa en mama blijven wonen en nooit samen slapen.

Lees ook

Wanneer ze voldoende inkomen hebben gaan ze op zoek naar een huis en pas als ze dat hebben gevonden kunnen ze trouwen. Direct na hun huwelijk gaan ze op huwelijksreis en pas dán mogen ze samenwonen. Binnen één jaar hebben ze een kind! Echt, daar kun je de klok op gelijk zetten.

Maar hier werkt het niet meer zo. Daar moest mijn familie in eerste instantie ook aan wennen. Jullie wonen al samen, maar zijn niet getrouwd? Dat begrepen ze niet. Ze zullen zich na ons huwelijk dan ook vast afgevraagd hebben waar die baby bleef. Te jong of te oud om kinderen te krijgen, dat kennen ze daar namelijk niet. Zolang je maar getrouwd bent!

Bij ons in Nederland lijkt het wel precies andersom te werken. Trouwen is bij lange na geen vereiste meer om kinderen te krijgen, maar een bepaalde leeftijd in de ogen van sommigen nog wel. ‘Goh, ik had verwacht dat jullie eerst carrière wilden maken.’ of ‘Was het de bedoeling?’ zijn vragen die ik vlak na de bekendmaking dat wij een kleintje verwachten naar mijn hoofd geslingerd kreeg. Een vriendin die onlangs is bevallen kreeg zelfs de vraag of ze bewust moeder is geworden?!

Wij grappen er dan over: Nee, dat was een foutje!’ Maar uiteraard is dat niet echt grappig. ‘Foutjes’ bestaan immers en juist het tegenovergestelde, een onvervulde kinderwens, bestaat helaas ook. Bovendien verbazen we ons erover dat mensen zo denken over het in onze ogen niet eens zo jonge ouderschap. En dat ze dat soort vragen überhaupt durven stellen!

We hebben een dak boven ons hoofd, voldoende inkomen om een gezin te onderhouden en al jarenlang een liefdevolle relatie. Aan welke eisen moeten we nog meer voldoen? Het maakt een baby echt niet uit of mama 26 jaar of 36 jaar is. Zolang ze maar heel veel liefde geeft, goed zorgt en er altijd voor haar kind(eren) is! Lekker cliché, maar een kind heeft toch niet meer nodig dan een liefdevol en veilig thuis?

Om dus maar voor eens en voor altijd antwoord te geven op die afschuwelijk vraag: JA, ‘het’ was de bedoeling!

We hebben jaren geleden al tegen elkaar uitgesproken dat we jong kinderen willen en voelen ons enorm gezegend dat het ons gegund is om straks als 27-jarige en 28-jarige mama en papa te mogen worden. Als onze dochter 10 jaar is zijn er wellicht vriendinnen van mijn leeftijd die voor het eerst zwanger raken en hé, dat is ook prima! Ik zal hen nooit vragen of ‘het’ gepland was.

Kinderen zijn immers nooit gepland, wél gewenst!

Lees meer blogs van Giulia

Giulia

Giulia (26) is zwanger van haar eerste kind (uitgerekend juni 2019), getrouwd met Kevin en samen met hun twee katten Samba en Rumba wonen ze in het Limburgse Weert. In het dagelijks leven werkt Giulia als freelance tekstschrijver, blogger en yoga-instructrice. Ze schrijft over uiteenlopende onderwerpen, maar tegenwoordig is haar favoriete onderwerp toch wel het kleine meisje in haar buik!

Leave a comment (9)