Wat als mijn katten jaloers zijn op mijn baby? #Giulia

Al vijf jaar lang zijn onze katten Samba en Rumba onze baby’tjes. Ze willen elke dag knuffelen, slapen gezellig bij ons en zijn hét onderwerp van vrijwel alle foto’s en video’s die we maken. Maar daar gaat verandering in komen! Hoe moet dat straks, als ons meisje bij haar papa op de borst ligt, zoals Rumba daar altijd ligt?!

Sinds ze iets meer dan zes weken oud waren, zijn de zusjes Samba en Rumba bij ons. We woonden pas een half jaar in ons appartement, toen zij ons kwamen vergezellen. Ik kan me dus ook echt niet meer herinneren, hoe het was om met z’n tweetjes te leven! Samba en Rumba zijn onlosmakelijk met ons verbonden en dat weten ze maar al te goed.

’s Ochtends als we wakker worden, springt altijd wel een van de twee gezellig bij ons in bed. Vooral Samba is een knuffelkontje op dat moment: als mijn man al naar zijn werk is en ik nog in bed lig, geeft ze zich helemaal over. Genieten! Als mijn man thuiskomt van zijn werk, rent Rumba al naar de deur voordat ik zijn sleutels überhaupt heb horen rammelen. Ze mauwt hem meteen welkom en hij zet haar dan maar al te graag op zijn schouders. Als een papegaai loopt ze zo bij hem op zijn schouders door het huis!

Rumba’s favoriete knuffelmomentje is echter na het eten. We eten altijd op de bank, hoewel daar straks als onze dochter hapjes gaat krijgen natuurlijk verandering in gaat komen. Samba en Rumba laten ons fijn met rust tijdens het eten, maar zodra Rumba ziet dat we klaar zijn en nog even blijven zitten, grijpt ze haar kans. Ze gaat dan als een baby’tje op de borst van mijn man liggen, likt zijn neus af en spint er druk op los.

Wat later op de avond ben ik weer favoriet, vooral als ik onder een dekentje kruip. Rumba ‘masseert’ mij dan graag, maar dat mag van ons al niet meer sinds haar babyzusje in mijn buik groeit. Nu ligt ze graag net onder mijn buik en af en toe legt ze haar kopje zelfs zo tegen mijn buik aan dat ik me afvraag of ze de hartslag van ons meisje soms kan horen!

Samba en Rumba worden ongetwijfeld hele lieve grote poezenzussen voor onze dochter, maar dat zal vast niet zonder slag of stoot gaan. Samba neemt nu al graag alle zachte (en soms ook minder zachte) spulletjes van haar babyzusje in beslag: boxkleed, dekentjes, een matrasje dat nog in plastic verpakt zit en zelfs de roze tutu die ik als plagerij van mijn vriendinnen kreeg! Rumba hecht daar niet zoveel waarde aan, maar die zat dan weer als eerste eigenwijs in de box te koekeloeren.

Haar gedrag baart me echter wel de meeste zorgen: hoe zal zij reageren als straks onze dochter bij haar papa op de borst ligt? Daar waar Rumba hoort te liggen?! Rumba heeft het snoezigste kopje van de twee, maar stiekem is zij wel de baas in huis.

We gaan het allemaal zien, over zo’n twee maanden. Ik twijfel er geen moment over dat die drie later beste vriendinnetjes worden! Maar of de start van hun vriendschap zo vlekkeloos zal verlopen, dat weet ik niet zo zeker. Samba en Rumba zijn al vijf jaar ons dierbaarste bezit en zijn al-tijd bij ons.

Nu zullen ze zeer binnenkort al niet meer bij ons mogen slapen, zodat ze straks de komst van de baby niet direct associëren met hun slaapkamerverbod. De babykamer is al verboden terrein, tenzij wij daar bezig zijn en hen in de gaten kunnen houden.

Mijn buik mogen ze niet meer masseren, hun huis stroomt vol met spulletjes waar ze vanaf moeten blijven en straks komen er allerlei indringers langs die alleen maar oog hebben voor dat nieuwe wezentje! Tja, geef ze maar eens ongelijk als ze dan een tikkeltje jaloers worden …

Heb jij tips om je katten te laten wennen aan de komst van een baby?

Meer blogs lezen van Giulia?

Giulia

Giulia (26) is zwanger van haar eerste kind (uitgerekend juni 2019), getrouwd met Kevin en samen met hun twee katten Samba en Rumba wonen ze in het Limburgse Weert. In het dagelijks leven werkt Giulia als freelance tekstschrijver, blogger en yoga-instructrice. Ze schrijft over uiteenlopende onderwerpen, maar tegenwoordig is haar favoriete onderwerp toch wel het kleine meisje in haar buik!

Leave a comment (4)