Wat je kunt leren van je peuter

Elke dag zijn we bezig onze (al zo pientere) peuter dingen te leren. Jas dicht doen, lopen op de stoep, met je mond dicht eten, schoenen doe je zo aan. De lijst is ein-de-loos en soms ook kleurloos. Maar hoe kleurloos en saai deze alledaagse dingen soms ook lijken, zo interessant werd het toen ik de rollen omdraaide en door de ogen van onze dochter begon te kijken. Ik heb al die dagelijkse, alledaagse dingen opgeteld en kwam tot de conclusie dat er heel. veel. te leren valt van de Peuter.

#1. Hou van jezelf
De Peuter is niet kritisch, maar houdt van zichzelf. Je zou misschien wel kunnen zeggen dat de Peuter vol van zichzelf is. Zo zelfverzekerd! Altijd met rechte rug, grote lach en doen alsof alles onder controle is. Zelfs in de raarste (zelfgekozen) outfit loopt de Peuter met veel (te veel) zelfvertrouwen rond. De Peuter gelooft niet in dingen overdenken en kritisch analyseren – de Peuter gelooft in zichzelf. Yeah baby, LOVE YOURSELF!

Lees ook

#2. Geen gesnooze
Lekker vroeg uit de veren, vol energie en goede zin! Goed ontbijtje, boekje lezen, zingen, dansen, lachen naar het spiegelbeeld en vooral niet stilzitten. Geen gehang, maar lekker actief. Inderdaad – start de dag met een LACH! Hoera.

#3. Altijd blijven lachen
Gevallen op de knie? Kusje erop. Koorts, krampjes of bloedpriktranen? Voor je het weet is de Peuter weer de oude, want op de een of andere manier heeft de Peuter een ontzettend kort geheugen wat betreft pijn en verdriet! TREUR DUS NIET (te lang).

#4. Vergeven en vergeten
Over kort geheugen gesproken. Die tik op de billen en op het trapje zitten voor straf? Dat was zóóóóó 15 minuten geleden! De Peuter kan je leren sneller te vergeten en vergeven want, de dagen zijn te kort – en ’t leven ook. MOVE ON!

#5. Show the love
Komt je lievelings tante langs? Knuffel! Wordt je favoriete eten geserveerd? Begin met klappen, juichen en lachen! De Peuter heeft naast de downs ook mega ups, en die zijn niet te missen. Knuffels en kusjes zijn niet aan te slepen voor alles wat de Peuter blij maakt. SHOW THE LOVE!

#6. HELP
Ook al wil de Peuter graag alles zelf doen – wanneer iets niet lukt, of iets niet begrepen wordt, wordt er aan de bel getrokken. En hard ook! Nee, de Peuter schaamt zich to-taaaal niet wanneer deze om hulp vraagt en zal dus ook nooit verlegen en verdrietig in een hoekje gaan zitten jammeren en afwachten. Het probleem is duidelijk voor alles en iedereen, en moet en zal opgelost worden. Of je nu wil of niet, je zal in actie komen!

#7. Waardeer
Wanneer zijn we vergeten de wereld om ons heen te zien ruiken voelen en raken? Sinds de smartphone? De Peuter is een eyeopener! Groot nieuws is klein, en klein nieuws is groot. Een mier, een vlieg, een vliegtuig, een appel aan de boom, een gat in de weg, een vlek op de mouw – alles is breaking news, fantastisch, en reden voor gesprek. Nee, je raakt nooit uitgepraat of uitgekeken en dankzij de Peuter leer je kleine dingen te waarderen.

Ook waardeer ik yoghurt meer. Toen ik dochterlief haar wangen zag insmeren met haar toetje, deed ik dus een stapje terug, en in plaats van haar een standje te geven, vroeg ik me af, of ze me toevallig iets probeerde te leren. Blijkt dus, dat de combo van yoghurt, honing en oats, boor-den-vol vitamines & mineralen zitten en dus per-fect is voor de droge huid!

Levenslesje van Lola nummerro hashtag ikbendetelkwijt: 1 theelepel ongezoete yoghurt, 1 theelepel honing en 1 theelepel oats om dat vermoeide moederhoofdhuid even een flinke boost te geven. You’re welcome!

Lang verhaal kort; wordt vrolijk wakker, knuffel veel en geniet van de kleine momenten. Lang leve De Peuter!

Lees ook: ‘Wat ik zoal doe op een dag met twee peuters in huis? Nou dit!’

Bibiche

Bibiche (29) is een Nederlandse, met Franse naam, wonend in Malta en trotse moeder van Lola Olivia, haar half Maltese / half Nederlandse dochtertje. Het eilandleven is het goede leven maar de temperaturen en temperamenten … daar valt genoeg over te vertellen! Op haar blog deelt ze behalve de zon en de zee, ook haar passie voor styling en fashion dus wacht niet langer en neem een kijkje in haar kleurrijke kast en leven op www.b-biche.com!

Leave a comment (4)