Wees gewaarschuwd: honden vs kinderen

Het gaat niet goed met een baby uit Rijswijk. De kleine werd afgelopen weekend door de familiehond gebeten en moest met een traumahelikopter naar het ziekenhuis. Afschuwelijk nieuws dat je helaas vaker hoort en wat bij ons elke keer weer nare herinneringen naar boven haalt. Onze toenmalige 1-jarige zoon werd ook door de familiehond gebeten.

Mijn man en ik zijn allebei met honden opgegroeid en hebben altijd gezegd dat we zelf ook een hond willen. Daar zijn we op teruggekomen op het moment dat onze zoon flink gebeten werd in zijn been. De hond in kwestie kende ik al ruim tien jaar en hij had nog nooit een vlieg kwaad gedaan.

Lees ook

Sterker nog, onze golden retriever werd met het jaar liever en was erg gevoelig. Zo kwam er regelmatig een kind met een handicap de hond voeren en knuffelen. De hond liet alles toe, zelfs wanneer hij per ongeluk in zijn oog geprikt werd. Dat deze hond ooit iemand zou bijten kwam geen moment bij ons op. Tot de dag dat hij opeens uithaalde …

Onze zoon was net een jaar oud en zat lekker in zijn kinderstoel een broodje te eten. Zijn beentjes bungelden onder tafel, waar de hond lekker lag te slapen. Af en toe viel er een korstje op de grond, die de hond dan rustig op smikkelde. Opeens rende de nieuwe pup naar binnen, dook boven op de oude hond en wat volgde was een luid geschreeuw van onze zoon. Het ging merg en been.

Vlug trok ik hem uit zijn stoeltje en zag vier wonden in zijn kleine beentje en een hoop bloed. Mijn man viel bijna flauw van schrik. We wikkelden er snel een natte theedoek omheen en sprongen in de auto om naar de spoedeisende hulp te rijden.

Die nacht werd hij erg ziek van de verwondingen. Zijn been was gaan infecteren, de koorts liep hoog op en hij lag elke tien tellen te stuiptrekken. Zijn herstel heeft weken geduurd. Voor de beet was hij enorm trots dat hij net had leren lopen en het was hartverscheurend om te zien dat zijn been nu zo zeer deed en hoe hij er steeds doorheen zakte toen hij toch probeerde om er op te staan.

Sinds de beet is hij bang voor honden, hoe groot of klein ze ook zijn. Het is nu dik drie jaar geleden en terwijl we altijd grote hondenliefhebbers waren, komt er nu geen hond meer in. Het is tragisch dat er nu een kleine baby slachtoffer is geworden van de familiehond en daarom wil ik iedereen op het hart drukken: neem geen risico.

Hoe lief de hond ook is, hoe goed je hem ook kent, het blijven dieren met onvoorspelbare reacties. Ze bedoelen het misschien niet eens slecht, maar daar heeft je kind niks aan. Wees in ieder geval gewaarschuwd.

Lees ook: ‘Moederavonturen: Instagram, hondenkak en risotto’

Annette van den Berg

Annette (33) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun twee kinderen, Jonah Gabriel (5) en Finn Frederick (2), weer terug in Nederland. In september is ze bevallen van een derde zoon Sean. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (7)