Last van een tandenpoetsdrama? Zo voorkom je het

“Euhm, gaat het goed boven?”, roep ik. “Oh ja hoor” antwoordt mijn vriendin. Boven is een tandenpoetsritueel gaande dat eerder doet vermoeden alsof er een wereldoorlog aan de gang is.” Lijkt mij echt vreselijk om 2 keer per dag een strijd aan te moeten gaan voor het poetsen van de tanden.

Ik moet bekennen, mijn oudste kind vond echt alles prima, maar het kind dat ik recentelijk op de wereld heb gezet laat nu al fel van zich horen met haar 6 maanden. Ik houd mijn hart vast!

Lees ook

Hier wat tandenpoetstips die jou en vooral mij moeten gaan helpen om redelijk zen de dag mee te starten en af te sluiten!

Is het materieel goed?
Het klinkt zo simpel, maar is de tandenborstel echt geschikt voor je kind? Ieder kind vindt een andere borstel prettig. Zo heb je voor de allerkleinste van wie de bijtgrage tandjes gepoetst moeten worden een vingertandenborstel of een tandenborstel die breed uitloopt zodat de amandelen niet mee worden gepoetst.

Voor de wat oudere kinderen is er een enorme keuze aan borstels, niet alleen de gezellige thema’s, maar ook qua maten. De tandarts leerde mij, hoe kleiner de kop van de borstel, hoe beter je in alle hoekjes en gaatjes kunt komen. Uitproberen maar!

Zorg voor smaakvermaak
Zoals wij ook zeer smaakgevoelig zijn, zijn onze kleintjes dat ook. Het ene kind vindt die zoete tandpasta heerlijk terwijl het andere kind liever voor minder zoete variant gaat. Vaak kun je bij je tandarts proefjes vragen. Zo kan je kind  zelf aangeven welke smaak het lekkerst is.

Zachtjes poetsen
Poetsen doet voorkomen alsof je hard moet drukken willen de tanden schoon worden. Niets is minder waar, wrijf zachtjes met de borstel over de tanden en neem een klein stukje tandvlees mee. Tanden poetsen mag echt geen pijn doen!

Zorg voor een vrolijk ritueel
Maak er een gezellig ritueel van. Doe een gek dansje, zet een gezellig liedje op. Liedje afgelopen? Dan ben je ook klaar met tandenpoetsen.

Poets samen
Kopieergedrag, gebruik het in je voordeel! Doe voor en je kind doet het na. Is je kind nog te klein om goed te poetsen. Laat ze dan vooral eerst zelf poetsen en poets nog even goed na.

Gebruik een speciale app
Er zijn verscheidene tandenpoets-apps. Deze laat middels een animatie zien hoe lang er op welke plek gepoetst moet worden. Ideaal!

Lees ook: Eindelijk een tandenpoetstruc die wél werkt’

Sushma Jhakrie

Sushma (33) is een happy mom met twee zonen en een dochter: zoon Ravish (9), een stilgeboren zoon bij 29 weken: Radheya en dochter Mila (0). Samenwonend met Giorgio en de liefste held op sokken: poes Loonie. Soms een complete chaos, een gezonde dosis zelfspot, geduld en humor zorgt in haar samengestelde gezin voor never a dull moment!

Reageer op dit bericht