Wel of geen uitwendige versie? Dilemma! #Margot

Na alle alternatieve methoden te hebben geprobeerd om de baby uit de stuitligging te krijgen, is inmiddels week 36 van de zwangerschap aangebroken en ligt meneer of mevrouw nog steeds met het hoofd naar boven. Wat nog rest is de uitwendige versie.

Tijdens de zwangerschap heb ik geen paracetamol geslikt, omdat ik zo natuurlijk mogelijk zwanger wilde zijn en nu sta ik voor de keuze of ik toelaat dat een ‘vreemde’ aan mijn kind gaat lopen trekken en duwen. Mijn gevoel schreeuwt heel hard ‘NEE!’, maar mijn verstand vertelt me dat dit de laatste manier is om de baby nog met het hoofd in de goede richting te krijgen, zodat een thuisbevalling in bad weer mogelijk is.

Lees ook

De gedachte dat ons kind tijdens de uitwendige versie niet beseft wat er gebeurt en dat het rustige leven met deze interventie letterlijk op z’n kop wordt gezet, maakt dat ik eigenlijk heel hard weg wil rennen van de situatie. Is er een reden dat onze baby in stuit ligt en moet ik de natuur haar gang laten gaan? Of moet ik dankbaar gebruik maken van de medische mogelijkheden die we vandaag de dag hebben? Wat een dilemma!

Ik spreek met vriendinnen die een uitwendige versie hebben ondergaan. Bij de één was het gelukt en bij de ander niet. Dat komt overeen met de statistiek dat 50% van de versies bij een eerste kind lukt. Beiden vonden het geen prettige ervaring, maar ze hadden ook niet het idee dat hun kind er veel last van had.

De verloskundige probeert me een dvd mee te geven met informatie over de ingreep, maar ik ben nog niet zover en pas struisvogelpolitiek toe. Bovendien heb ik niet eens een dvd-speler in huis. 😉 Thuis kijk ik stiekem toch op YouTube naar een filmpje over de uitwendige versie en wat ik zie is vele malen minder erg dan wat ik er in m’n hoofd van heb gemaakt.

Aangezien ik het idee heb dat de baby wel heel graag wil draaien, maar dat het niet uit zichzelf lukt, bel ik een doula om te vragen wat zij ervan denkt om medisch in te grijpen in deze situatie. Ze geeft me een paar praktische tips voor als ik in gesprek ga met de gynaecoloog.

Volgens haar is het belangrijkste om een goed gevoel te hebben bij degene die de versie uit gaat voeren. Want m’n lijf moet ontspannen zijn en ik moet vertrouwen hebben dat zowel de baby als ik in goede handen zijn. Ze oppert de suggestie om de gynaecoloog te vragen om – voor zover mogelijk – zachtaardig naar de baby toe te zijn. En om zelf aan de baby uit te leggen wat er gebeurt en de tijd te nemen door ademhalingsoefeningen toe te passen.

In het ziekenhuis nemen ze de tijd voor alle vragen die ik heb. Ze kunnen mijn twijfels wegnemen en ik vraag om de oudste veteraan die ze hebben rondlopen. De mannelijke gynaecoloog die bijna even lang als ik leef versies uitvoert, komt aan mijn bed om te helpen.

Na een spuitje met ontspanningsmiddel voor mijn baarmoeder gaat hij te werk. Ik doe mijn ogen dicht, adem rustig en praat tegen de baby. Tot mijn verbazing doet het helemaal geen pijn. Poging één mislukt doordat de baby uit zijn handen glipt. Maar ook bij poging twee lukt het niet om ons kind ‘door de bocht te krijgen’. Er is simpelweg geen ruimte om te keren.

De gynaecoloog pakt een stoel en kijkt me serieus aan. Hoe nu verder? Wil je het op de natuurlijke manier proberen of kies je voor een geplande keizersnede? Op naar het volgende dilemma …

Heb jij een uitwendige versie ervaren? Hoe was dat?

Lees ook van Margot: ‘Jongen of meisje? Dit is de reden waarom ik het niet wil weten’

Meer blogs lezen van Margot?

Margot van Meeuwen-Verbaan

Margot (31) gooide onlangs het roer helemaal om. Na tien jaar heeft zij haar kantoorbaan als jurist ingeruild voor het ondernemersavontuur. Ze is sinds kort online ondernemer en eigenaar van de webshop VANTIQ ART, waarbij ze tijdloze kunst & design aanbiedt en blogs schrijft over een duurzame lifestyle. Samen met haar man Vincent gaat ze regelmatig (lang) op reis. Tijdens hun huwelijksreis hebben ze mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de wereld geïnterviewd over ‘geluk’ voor hun blog Nomadhappiness.com (check de prachtige plaatjes hier). Ze is dit najaar bevallen van een prachtig meisje Jolie Milou.

Leave a comment (1)