Welk ‘schoolfoto-type’ ben jij?

Eens in het jaar zit je vol smart te wachten. Je kijkt er al dagen naar uit en dan is het zover, je kind komt thuis met een mapje schoolfoto’s. Op de dag van de foto is ze in haar mooiste jurkje – of hij in zijn chiqueste trui – met perfect gemodelleerd kapsel naar school gegaan. Je kunt dan ook niet wachten om dat mapje open te maken en de prachtige foto’s van je wereldwonder te bekijken.

Voorzichtig trek je het folie los – je wil die perfecte foto’s niet beschadigen – en dan… verslik je je in je koffie. Je prins of prinses staat met een wild tarzan-kapsel en bijbehorende woeste blik op de langverwachte foto. Nu zijn er vijf schoolfoto-type moeders.

Lees ook

#1 Je complimenteert je kind met de prachtige foto en zegt dat hij of zij er geweldig op staat. En je meent het, want élke foto van je kind is mooi. Zonder morren stop je de 12 euro in het zakje – natuurlijk bestel je de hele set – en geeft het aan je kind mee naar school.

#2 Je zegt voorzichtig dat hij of zij er precies op staat zoals hij of zij is en je laat hem of haar zelf beslissen of jullie de foto’s kopen. Als het antwoord ja is baal je daar stiekem een beetje van, maar natuurlijk zeg je niks. De foto stop je in een lijstje boven op de overloop. Achter de kast.

#3 Of je de foto’s mooi vindt of niet doet niet ter zake. Het zijn foto’s waar je kind op staat en je vindt dat je ze móet kopen, anders is het fotoalbum straks niet compleet. Je besluit twee vellen te kopen – één met pasfoto’s en één met de klassefoto –  en stopt 7 euro samen met de overige twee vellen terug in het zakje.

#4 Je koopt niks. Waarom zou je geld geven aan mislukte foto’s? Kunnen jullie beter eens naar de McDonalds gaan voor een McFlurry, heb je tenminste nog wat aan je geld. En nee, je voelt je er niet schuldig om.

#5 Dit type is bijna uitgestorven – simpelweg omdat veel fotografen tegenwoordig de foliezakjes verzegelen – maar vroeger bestond ze in overvloed. De ‘ ik-heb-thuis-een-scanner-dus-waarom-zou-ik-ervoor-betalen’ schoolfoto-moeder. De overgebleven exemplaren van dit type zullen zich in de toekomst hoogstwaarschijnlijk onder één van de andere groepen moet scharen, maar tot die tijd zullen zij blijven genieten van de gratis foto’s van hun kind.

Welk type ben jij?

Rianne Zeyrek

Mama van Amber (13), Dilay (8), Ferhat (4), Miran (2), Baran (1) en getrouwd met Serkan. Samen met haar man runt ze een pizzeria. Ze is net iets chaotischer, trager, slordiger dan de gemiddelde mama en er valt dan ook altijd iets te beleven in haar drukke, maar gezellige gezin.

Leave a comment (1)