Wie heeft de mooiste traktatie? Ik niet. #Annette

Trakteren. Wat een opgave is dat geworden zeg. Terwijl we in de jaren negentig gewoon als traktatie een bom suiker in een vrolijk plastic jasje wikkelden, kaas en worst aan elkaar prikten of van die reusachtige jawbreakers uitdeelden waar je kaak alleen al van ontwrichtte als je het gevaarte in je mond propte. Het was zo heerlijk ondoordacht, onwetend en ongecompliceerd. Het was gewoon: hier kinderen, suiker met vrolijke kleurtjes erop, doordrenkt van kunstmatige smaken waardoor het glazuur van je tanden knalt, want het is feest!

Hoe anders is dat nu … Ik zit al weken mijn hoofd te breken over wat voor traktatie Finn op de peuterspeelzaal moet gaan uitdelen. Het moet gezond zijn, het liefste geen suiker bevatten, rekening houden met mogelijke allergieën of andere voedselvoorkeuren door overtuiging en/of religie. Daarnaast moet het er ook nog een beetje vrolijk uitzien, want met een simpele traktatie in de vorm van een ‘blokje kaas op een stokkie’ kun je allang niet meer aankomen. Ongeschreven regels natuurlijk, al zijn sommige scholen er wel heel erg streng in geworden.

Lees ook

Ik heb met verbazing en bewondering staan kijken naar de traktaties van andere kinderen. Van krokodillen gemaakt van komkommer, ruimtemonsters van sateprikkers, appels en aardbeitongen tot aan race autootjes van bananen en rozijnen. Mijn mede-moeders zijn niet alleen genieën in het maken van gezonde, eetbare kunst, maar ze hebben blijkbaar ook nog eens tijd over om die dingen in elkaar te freubelen. En alsof dat nog niet genoeg is, krijgen de kinderen er vaak ook nog een feestzakje bij, gevuld met speelgoed, medailles en toeters! De een pakt het nog grootser aan dan de ander!

Na Pinterest doorgespit te hebben geef ik het maar op. Ik ga het simpel houden. Ik ga voor dat ‘blokje kaas op een stokkie’, maar dan wel met een vrolijk parapluutje als prikker. En vooruit, ik rijg er ook nog wel een aardbei, een kokosblokje en een blauwe bes aan nu we toch bezig zijn. Dat noemen we old school trakteren, hartstikke hip en lekker toch?

Lees ook van Annette: ‘Haardrama: hoe mijn kind zijn haar (ver)knipte’

Meer blogs lezen van Annette?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Leave a comment (7)