You can do this! Help je kind te stoppen met bedplassen

Wanneer je kind overdag zindelijk is, wil dat nog niet zeggen dat het ook meteen ’s nachts geen luier meer om hoeft. Sterker nog, de meeste kinderen worden pas nachtzindelijk tussen 5 en 7 jaar. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar die heb je altijd. Stoppen met bedplassen is een ‘vak apart’ en vraagt om een speciale aanpak.

Wat kun je doen?

Lees ook

#1 Laat je kind ’s avonds niet meer te veel drinken
Geef je kind overdag genoeg te drinken en bouw die hoeveelheid af richting de avond. Zo voorkom je dat het met een volle blaas naar bed gaat.

#2 Laat je kind plassen, voordat het naar bed gaat
Maak van plassen een vast onderdeel van het slaapritueel.
Wanneer je kind zegt: ‘Er zit echt geen plas in mijn buik, hoor!’
Dan is jouw antwoord: ‘Probeer het toch maar even.’
Meestal komt er dan toch nog wat uit. Zo weet je dat je kind gaat slapen met een lege blaas.

#3 Koop luierbroekjes voor de nacht
Vind je het nog een beetje te eng om je kind zonder luier in bed te leggen, omdat je bang bent voor ongelukjes? Kies dan voor een luierbroekje. Je trekt het aan als een onderbroekje, maar biedt de bescherming van een luier. Vooral in het begin van de nachtzindelijkheidstraining (mooi woord voor Scrabble) is dat voor jullie beiden een veilig gevoel.

#4 Zet een potje op de kamer van je kind
Ook als het nog een luier of luierbroekje draagt. Leg je kind uit dat hij/zij op het potje moet plassen en niet in de luier. ’s Ochtends zie je meteen of het gelukt is.
Potje vol + luier(broekje) droog = dikke vette beloning!!
Is het niet gelukt? No problem. Hou het luchtig en blijf positief, anders bezwijkt je kind onder de druk.

#5 Zet je kind op het potje, wanneer jij zelf naar bed gaat
Dan kan hij/zij het laatste druppeltje er nog uit plassen. Vaak kan je kind dan de rest van de nacht droog doorkomen.

#6 Huur een plaswekker
Mochten alle bovenstaande tips niet helpen en kost het wat meer moeite om je kind nachtzindelijk te krijgen? Geen paniek! Er zijn genoeg andere hulpmiddelen die uitkomst bieden. Neem bijvoorbeeld een plaswekker. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een inlegger of broekje. Deze is verbonden via een draad met een wekker. Zodra er een paar druppels plas in de inlegger of het broekje komt, gaat het alarm af. Je kind wordt wakker van de wekker en doet dan een plas op de wc of op het potje.

En vergeet niet: het is een fase, het is een fase, het is een fase 😉

Henriet Koornberg-Spronk

Henriët (39) is freelance vertaler Frans en Duits. Verder redigeert ze teksten van een schrijver. Ze combineert haar werk met de zorg voor haar twee dochters, Anna (9) en Iris (6). Ze is getrouwd met Heini. Naast gezin en werk is hardlopen haar grote passie. Op haar mamablog hallodagboek.nl schrijft ze over haar belevenissen als moeder.

Reageer op dit bericht