Ze zijn terug: slaappaniekaanvallen! #Annette

Je herkent ze waarschijnlijk meteen: je kind schrikt huilend wakker en is ontroostbaar. Het lijkt wel alsof je geen contact kunt maken en de pogingen om hem of haar te kalmeren, werken averechts. Hier zijn ze een tijdje weggeweest, maar deze slaappaniekaanvallen – night terrors – zijn helaas weer terug.

Plotseling horen we een flink gekrijs uit de slaapkamer van de jongens komen. We vliegen allebei de trap op en zien Finn met een rood aangelopen gezicht en dikke tranen in bed zitten. Ons eerste instinct is natuurlijk meteen om hem te troosten, maar hij duwt ons van zich af en hoort niets van wat wij tegen hem zeggen.

Lees ook

Meteen weten we het weer. Hij heeft last van zo’n slaappaniekaanval. Jonah had ze een paar jaar geleden ook regelmatig, ook toen hij rond de 3-4 jaar oud was. Hij kon dan als een soort slaapwandelaar opeens huilend op de gang staan, compleet in de war en als ouders stonden we machteloos, want troosten leek het alleen maar erger te maken. We moesten wachten tot de aanval afzakte en hem dan terug in bed leggen.

We hoorden toen op het consultatiebureau dat dit vaak voorkomt op die leeftijd en dat je ze het beste uit kunt laten razen. Zelfs hun naam zeggen zou de aanval erger kunnen maken. Ze gaven nog wel als tip mee dat als de aanvallen altijd rond dezelfde tijd beginnen, dat je je kind vlak voor dat tijdstip even wakker maakt en wat te drinken geeft. Dan doorbreek je het slaappatroon en voorkom je de overgang van de ene slaapfase naar de andere.

Wat bij ons het beste lijkt te werken is om hem bij ons in bed te laten slapen. Op de momenten dat hij in zijn slaap onrustig begint te worden – lees: mijn rug bont en blauw schopt tijdens zijn gewoel –  maken we hem een beetje wakker, geven hem een knuffel tot hij kalmeert en weer rustig verder slaapt. Hiermee lijken we veel aanvallen te voorkomen. Heeft jouw kind hier ook last van?

Lees meer blogs van Annette

Volg je WIJ al op Instagram?

Annette van den Berg

Annette (34) is getrouwd met een rasechte Ier uit Dublin, waar het gezin ook een paar jaar heeft gewoond. Nu zijn ze samen met hun drie kinderen, Jonah Gabriel (6), Finn Frederick (4) en Sean William (1) weer terug in Nederland. Naast freelance schrijver is Annette ook Mama & Baby pilates instructrice om moeders fit door de zwangerschap heen te loodsen en om daarna ook weer goed te herstellen. Schrijven en reizen zijn haar grote passies, al komt ze tegenwoordig niet veel verder dan de dagelijkse ritjes naar school en weer terug.

Reageer op dit bericht