Zeg deze dingen niet meer tegen je dreumes!

Waarschijnlijk is dit één van de moeilijkste fases in een kinderleven, althans, zo voelt het wel als ouder.. Kindjes tussen de 1 en 3 jaar, hebben zó een eigen willetje, maar snappen nog niet wat je tegen ze zegt. En kunnen je nog niet vertellen wat ze nu echt voelen, of wat hun dwars zit. Veel communicatieproblemen dus… Deze dingen kun je beter niet meer tegen je dreumes zeggen:

#1 Kom, het valt wel mee, dat komt wel goed!
Als je kind zich pijn heeft gedaan, omdat hij net is gevallen, of ergens bloedt, dan moet je niet zeggen dat het wel meevalt en dat je kind zich niet moet aanstellen. Jij weet dat je kind het wel overleeft, en dat het niet zo erg is, maar voor hem is dit de eerste keer dat het zich pijn doet, of een keer ergens bloed uit ziet komen. Dus geef hem wat speciale aandacht, zeg dat je begrijpt dat het pijn doet en geef hem een mooie cars-pleister. Dan is het echt weer goed.

Lees ook

#2 Huil nou maar niet..
Je hoeft niet tegen je kind te zeggen dat het moet stoppen met huilen, dat gaat wel vanzelf als je je kind weet gerust te stellen en begripvol sust. Geef hem in elk geval niet het gevoel dat het huilen op zich iets ergs is, want dat is niet zo, je kind mag best huilen en uiting geven aan zijn emoties. Oké, op de grond liggen te schreeuwen midden in de supermarkt is natuurlijk wat anders, maar voor de rest, is het beter om de reden van het huilen uit te vinden en aan te wijzen.

#3 Waarom doe je dat?
Tja, soms weet je kindje zelf ook niet waarom! Gewoon, omdat het leuk is om de deur open te duwen, of je zusje in haar oog te prikken! Nee, hij gaat je geen uitleg geven, en het zal jou ook geen voldoende antwoord kunnen geven. Probeer liever uit te leggen wat de gevolgen zijn van een actie, ook al begrijpt je kleine dit nog niet.

#4 Je hoeft niet bang te zijn
Alleen omdat jij het zegt, is niet voldoende uitleg voor een dreumes. Je moet zien te doorgronden waar hij precies bang voor is, zodat je hem kunt geruststellen en kunt vertellen dat papa en mama hem beschermen.

#5 Wacht maar tot papa thuiskomt!
Dit is niet de manier om issues op te lossen. Je moet zelf je kinderen in toom kunnen houden en daar waar nodig bijsturen. Dreigen om papa op ze los te laten is niet leuk. En dat zal papa ook niet vinden!

Carola Schreurs

Carola Schreurs (33) is mama van eeneiige tweeling Loïz en Kato (1) en getrouwd. De marketing manager deelt graag haar ervaringen als tweelingmama, ook op Instagram via @2little1s.

Reageer op dit bericht