‘Zeg eens papa’ – Wat als je dreumes alleen maar ‘mama’ zegt

Weer een mijlpaal bereikt! Ons zoontje van ruim 1 jaar begint langzaamaan te praten. Weet jij de eerste woordjes van je kind nog? Bij ons is dat vooral ‘mama’ en het liefst zo vaak mogelijk achter elkaar. Super leuk! Tenminste, het valt niet bij iedereen in goede aarde.

Papa: ‘zeg eens papa’. Ons zoontje: ‘mama’. ‘Nee, niet mama, maar papa’. ‘Mama, mama, mama’. Hoe vaak hij het ook probeert, papa staat nog niet in het woordenboek van onze kleine dreumes.

Lees ook

‘Waarom zegt hij nog geen papa?’ vraagt m’n vriend. ‘Weet ik veel’ antwoord ik een tikkeltje ongeïnteresseerd, ik ben namelijk allang blij dat hij ‘mama’ zegt. ‘Waarschijnlijk omdat jij zo lang borstvoeding hebt gegeven en heel makkelijk bent. Jullie hebben die hechte band al vanaf het begin. Bij jou krijgt hij ook nog eens alles gedaan en dus heeft hij er meer baat bij om mama te zeggen’ zegt hij geïrriteerd. Oh gaan we zo beginnen? Denk ik bij mezelf. Dat ons zoontje nog geen papa zegt, maar wel wel ‘mama’, ‘die’, ‘daar’, ‘bal’ en ‘op’, zit blijkbaar diep. Heel diep. Ik wist niet dat mijn grote, sterke en normaal gesproken zeer emotioneel stabiele vriend zich zo gekwetst voelt door een hummeltje van nog geen 1 meter groot om dat ene kleine woordje.

Ik lig ‘s avonds in bed en denk er nog eens over na. Misschien zou ik ook wel teleurgesteld zijn als mijn zoontje ‘papa’ eerder zegt dan ‘mama’. Morgen ga ik op het woordje ‘papa’ oefenen neem ik me voor. De dag erna heb ik alles uit de kast gehaald om het te laten slagen. Zo moeilijk kan het niet zijn toch? Zo overdreven als ik kan met pijn in m’n kaken na 10.000 keer de zinnetjes: ‘papa, waar is papa, doe me maar na: paaapaaa en zeg eens papa’ te hebben gezegd, ben ik kapot! Ik hoop maar dat m’n intensieve taaltraining heeft gewerkt.

Niet veel later komt m’n vriend thuis van z’n werk en ik zeg: ‘is daar papa?’ En ja hoor, het komt er wat hakkelend uit, niet helemaal volgens het boekje, maar we horen het allebei: ‘pahpah’. M’n vriend lacht en ik zie hem stralen. Mission accomplished!

Lees ook: ‘Mijn dreumes wil niet praten’

Danielle Lek

Danielle is verloofd met haar grote liefde Sjors en mama van pittige peuter Senna en vrolijke baby Quinn. Werkt als Communication Manager, blogt op www.mamasandmore.nl, wordt relaxed van yoga en krijgt energie van zingen en gek doen met haar kinderen!

Reageer op dit bericht