Zeg volle maan wat doe jij met mijn kinderen?

Mijn kinderen zijn hartstikke hyperactief en strontvervelend vandaag en wat zie ik buiten? Een volle maan die als een reusachtige studiolamp op ons huisje schijnt. Het is weer zover.

Elke maand laat ik mij er weer door verrassen. Dan veranderen mijn kinderen van lieve, schattige, begripvolle kleine ventjes (meestal ten minste) in een soort weerwolfachtige wezens die maar niet stil zijn te krijgen. De hele dag zitten ze elkaar te irriteren, schoppen, slaan en rennen als een bezetene door het huis met een stemgeluid als een brandalarm.

Lees ook

’s Avonds komen ze talloze keren uit bed, ze kunnen niet slapen, hebben dorst of zitten gewoon doodstil, rechtop in bed voor zich uit te staren. Ontzettend creepy, wanneer je even om het hoekje wil kijken waarom het eindelijk stil is en twee paar pikzwarte ogen je roerloos aankijken. Als ik dan even uit het raam gluur, zie ik al waardoor het komt. Ja hoor, het is volle maan. Ik had het kunnen weten.

Ervan overtuigd dat de volle maan verantwoordelijk is voor de plotselinge en tijdelijke transformatie van mijn kinderen, ik kan er namelijk de klok op gelijk zetten, zoek ik online naar onderzoeken die dit onderbouwen en wat blijkt? De volle maan en de activiteit van kinderen hebben geen bal met elkaar te maken. Zo beweren de onderzoekers van het Eastern Ontario Research Instituut ten minste. Uit hun onderzoek uit 2016 blijkt dat kinderen gemiddeld vijf minuten korter slapen wanneer het volle maan is, maar dat is dan ook de enige afwijking die ze konden vinden.

Daarnaast weten ze ook niet waarom de kinderen korter slapen, aangezien we in een tijd leven met veel lichtvervuiling en een iets helderder maan zou dat geen verschil moeten maken. Vooral niet wanneer je verduisterende gordijnen hebt, zoals wij.

Mijn ervaring is toch echt anders dan wat de onderzoekers beweren. Zodra het volle maan is, lig ik net als de kinderen te woelen en te draaien in mijn bed en op school hoor ik de juf zeggen; “oh ja, het is weer volle maan hoor, geen wonder dat de klas vandaag zo druk is.”

Eeuwenlang wordt er al geroepen dat de maan allerlei gedragsveranderingen teweeg brengt, dat er meer baby’s geboren worden tijdens een volle maan en dat je hormonale huishouding sterk op de maan reageert. De wetenschappers hebben de link nog niet gevonden, maar dat betekent natuurlijk niet dat er daarom geen invloed is.

Het is of de maan, of mijn kinderen die gewoon eens per maand knettergek worden. Dat kan natuurlijk ook nog.

Lees ook: ‘De 6 valkuilen van uit eten met kleine kinderen’

 

Annette van den Berg

Annette (32) heeft samen met haar Ierse man Peter O’Shea twee kinderen: Jonah Gabriel (4) en Finn Frederick (1). Ze is naast freelance schrijver ook Mama & Baby pilates instructrice (pilatesputten.nl) en dol op reizen!

Leave a comment (2)