Zeurend kind in huis? Dit doe je ertegen!

Elke ouder krijgt er mee te maken: zeurende, smekende kinderen. In verschillende versies, afhankelijk van de leeftijd. Om gek van te worden. Bij ons gaat dat zo:

Mijn zoon denkt dat als hij maar vaak genoeg ‘alsjeblieft’ zegt hij zijn zin wel krijgt. Helaas werkt het niet zo. Dus gaat het van een lief ‘alsjeblieft?’  naar een smekend ‘alsjeblieeeeft?’ en vervolgens naar een boos ‘ALSJEBLIEFT!’.

Lees ook

Mijn dochter Yenthe is onze dramaqueen. Die gaat huilen als ze haar zin niet krijgt. Tranen met tuiten als het nodig is. Ze kan er ook nog bij op de grond gaan liggen. Het grote toneelspel ‘ik ben echt heel zielig’ is begonnen.

Hoe kan je het beste omgaan met een zeurend kind? Een stappenplan:

#1. Zeg nee

#2. Leg uit waarom je nee zegt (met name belangrijk bij de oudere kinderen)

#3. Herhaal dit maximaal 2 keer

#4. Geef aan dat je vanaf nu niet meer op hun vraag ingaat

#5. Negeer

Negeren betekent; geen enkele aandacht meer geven; niet reageren, niets zeggen, niets doen. Lastige van negeren is dat het gezeur, gehuil, gegil of wat dan ook eerst erger wordt en ze op elk mogelijke manier je aandacht gaan trekken. Yenthe probeert bijvoorbeeld altijd op me te klimmen . Het is een kwestie van volhouden, een lange adem hebben. Maar uiteindelijk zal dit het gewenste effect hebben; ze stoppen met zeuren. Hoe vaker je dit toepast, hoe sneller het zeuren uiteindelijk zal stoppen.

Op welke manier zeuren jullie kinderen? En hoe gaan jullie daarmee om?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjifra Meester

Sjifra (38) heeft samen met Bjorn twee kinderen: Tijn van 5 en Yenthe van 3. Ze werkt als GZ-psycholoog in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Schrijven is haar grote hobby, waarbij ze bij voorkeur blogt over alles wat ze meemaakt met haar kinderen. Zowel de leuke en mooie, als de moeilijke en lastige momenten. Insta: @mevrouwmeester

Leave a comment (6)