Zindelijkheidstraining moeilijk? Niet met deze 7 tips

Zindelijkheidstraining… Als je mij er een jaar geleden naar had gevraagd, had ik ongetwijfeld gezegd dat ik het één van de lastigste fases van het ouderschap zou vinden. Maar nu mijn zoon inmiddels al een aantal maanden zindelijk is (joehoe!!), valt het achteraf gezien allemaal best wel mee.

Blijkbaar kun je vanaf 18 maanden al beginnen met zindelijkheidstraining. Ik vind 18 maanden persoonlijk erg vroeg als ik naar mijn eigen kinderen kijk, maar het ene kind zal eerder of gemakkelijker zindelijk worden dan het andere. Daarom voor alle moeders (en vaders) die nog volop in het zindelijkheidstraject zitten hieronder mijn tips. Nummer 7 kreeg ik van een mede-mama en was voor ons echt goud waard!

Lees ook

#1. Het potje in de woonkamer zetten en spelenderwijs bekend mee laten worden.
Hier zijn wij mee begonnen toen onze zoon ongeveer anderhalf was. Voorzichtig ging hij op ontdekkingstocht. Hij kroop er overeen, gooide er blokjes en autootjes in, zette het op zijn hoofd (echt waar), maar ging er nog zelden op zitten.

#2. Zoveel mogelijk op het potje laten gaan als het kind het zelf aangeeft.
In eerste instantie ging hij er regelmatig op zitten. Helaas nam zijn interesse gauw af en stond het potje er een beetje verloren bij in de woonkamer.

#3. Op vaste tijden op het potje zetten.
Toen er weinig meer gebeurde op zindelijkheidsgebied lieten wij hem op het potje gaan op de volgende momenten: ’s ochtends bij het opstaan, vervolgens na het ontbijt, na het fruit, na de lunch, na het eventuele middagslaapje, na het avondeten en voor het naar bed gaan.

#4. Even laten rusten
Er zijn kinderen waarbij nummer één tot en met drie misschien al werken, maar onze zoon was er op een gegeven moment een beetje klaar mee. Daarom hebben we het ook maar gewoon even laten rusten. Er gebeurt zoveel in het leven van een peuter. Tussen alle nieuwe belevenissen en sprongetjes door is het soms gewoon tijd voor rust.

#5. Nog vaker op het potje zetten.
Toen hij inmiddels bijna 3,5 jaar was en de tijd toch wel een beetje begon te dringen in verband met de basisschool, hebben we hem een weekend lang ieder half uur op het potje gezet. Op een gegeven moment plaste hij toen ook daadwerkelijk wanneer hij op het potje zat.

#6. Wachten tot je kind er zelf aan toe is.
Dit bleek bij ons een belangrijke factor. Onze zoon werd op een ochtend wakker en liep zelf naar de badkamer, deed een hele grote plas op het potje en zijn luier van die nacht was droog (hoera). Nadat we hem uiteraard de hemel in geprezen hebben, zei hij bij het aankleden: “Mama, ik wil vandaag geen luier aan.” De hele dag op het potje geplast en dat bleef hij volhouden. Hij wilde ook meteen ’s nachts geen luier meer aan en ook dat ging, met uitzondering van enkele ongelukjes, meteen goed. Poepen was echter een ander verhaal. Dat deed hij één keer heel enthousiast op het potje, maar daarna wilde hij het niet meer proberen en ging gillen als we het überhaupt ter sprake brachten.

#7. Stap voor stap
Van een mede-mama kreeg ik afgelopen zomer de volgende methode als tip.

  • In eerste instantie mag je kind gewoon plassen en poepen in de luier, maar moet dan in de buurt van de wc zijn. Overdag gaat de luier uit.
  • Op de momenten dat het kind aangeeft te moeten plassen of poepen, doe je de luier om.
  • De volgende stap is in de luier plassen/poepen, maar op de wc gaan zitten (met de luier aan dus).
  • De volgende stap is dat jij (of je kind zelf) de stickertjes van de luier losmaakt terwijl je kindje nog steeds in zijn luier op de wc zit.
  • Bij de laatste stap gaat de luier uit.

Elke stap moet een dag of drie a vier goed gaan voordat je aan de volgende stap begint. Steeds wanneer je aan een nieuwe stap begint moet je die goed uitleggen aan je kind. Eventueel kun je met kleine beloningen werken als een stap lukt. Deze methode wordt door ziekenhuizen gebruikt bij kinderen die wel aanvoelen wanneer ze moeten plassen of poepen, maar angst hebben voor het toilet of potje. Bij onze zoon heeft het echt geholpen: hij poept sindsdien op de wc!

Wat ons betreft dus echt een gouden tip in de zindelijkheidstraining die ik jullie zeker niet wil onthouden.

Marieke

Marieke (32) is getrouwd met Mark en trotse mama van Timo (4) en Mila (2). Ze is werkzaam als belastingadviseur en haar hobby's zijn wandelen, schrijven, zingen en leuke dingen doen met het gezin.

Leave a comment (3)