Zó breng ik mijn peuter met pret naar bed #Gastblog

Bedtijd. Voor de meeste peuterpubers, gewone pubers en voor sommige volwassenen is bedtijd een naar woord. Zodra ik tegen mijn peuterdochter zeg: “Maddy het is bedtijd.” Staren twee grote blauwe ogen mij aan. En ik hoor haar hersentjes zichzelf afvragen: hoe stel ik bedtijd zo lang mogelijk uit? Mijn hersenen kraken dan ook, want mama denkt: hoe breng ik mijn peuter met pret naar bed?

Ik kan me nog vaag herinneren hoe ik vroeger met gemak tot 1 uur s’nachts een serie kon kijken. Nu val ik al bijna in slaap, voordat de meiden op bed liggen. Na een dag werken of thuis zijn we allemaal moe, eerder prikkelbaar en willen we gewoon dat onze monstertjes lief gaan slapen. Maar daar denken onze miniversies vaak net wat anders over.

Lees ook

Met enige regelmaat begon de strijd al als ik zei: “Maddy we gaan zo naar boven.” Lichtelijke geïrriteerd hoor ik dan: “Ik hoef nog niet te slapen, ik ben echt niet moe.” Terwijl ze zo hard in haar ogen wrijft dat ik haast bang ben dat ze verdwijnen. Ik doe intussen wat rek- en strekoefeningen en zeg rustig tegen mijzelf: So the battle begins. Een peuterpuber naar bed brengen is soms echt topsport.

Op een bepaald punt had ik geen zin meer in de voortslepende ‘discussies’ met een peuterpuber. Heb je wel eens geprobeerd te ruziën met een vermoeide peuterpuber? Ik kan je zeggen: het is vermoeiend. 

Op internet las ik overal over allerlei ritueeltjes, consequent zijn en vooral geduld hebben. Iedereen die mij kent, weet dat ik niet zo van de ritueeltjes ben. Meestal kijk ik hoe en wat er op ons pad komt en handel ik daarnaar. Dus eigenlijk pas ik mijn aanpak aan op de situatie. Maar soms is het zo vermoeiend is, vooral voor mij dan. Die peuters hebben een uithoudingsvermogen daar wordt hardloopkoning Usain Bolt nog bang van. Daarom besloot ik toch iets meer structuur in ons bedritueel aan te brengen.

Stap 1: Ik vertel Maddy dat als de wekker afgaat, wij ons klaar gaan maken voor bed en we een boekje kunnen gaan lezen.

Stap 2: Als de wekker gaat, trekt ze haar pyjama aan, mits het geen pyjamadag was. Deze dag heeft Maddy zelf in het leven geroepen op de dagen dat ik werk en zij thuis is. Dan is het dus pyjamadag.

Stap 3: Tandenpoetsen, dit werd in één klap een feest toen ze zag dat Peppa pig en George ook hun tanden moesten poetsen. Hoera Peppa!

Stap 4: Ik lees een verhaaltje voor.

Stap 5: Hierna leest zij nog een keer hetzelfde verhaal voor, want hé je weet nooit of mama een stukje heeft overgeslagen.

Stap 6: We doen samen haar lampje uit en soms zing ik dan nog een zelfverzonnen liedje voor haar.

Stap 7: ZE SLAAAAAAPT!

Hoe lastig het bedritueel hiervoor kon zijn, zo lief ging ze uiteindelijk slapen. En op de dagen dat het een strijd was en we soms toch een beetje geïrriteerd naar bed gingen, zeg ik ALTIJD: “Ik hou van je. Ik ben trots op je en slaap lekker prinses.” Nu zet ik soms helemaal geen wekkertje, maar op dagen dat het onrustig is geweest geeft dit voor haar toch een soort houvast.

Toegegeven het duurde denk ik wel een kleine 1,5 week voordat het redelijk soepel ging. In het begin was het boekje lezen, namelijk meer een soort race tegen de klok om haar aandacht gefocust te houden , maar uiteindelijk lag ze lief te luisteren.

En natuurlijk komt ze af en toe nog eens uit bed en natuurlijk wil ze altijd nog een slokje drinken of moet ze ineens die ene knuffel hebben. Welke knuffel maddy? “Ja die ene beer” zegt ze dan ‘heel’ zielig. Oké zoek de beer, waar is de beer, heeft ze wel een beer? Je rent de trap zes keer op en neer tot je er vervolgens zwaar buiten adem achter komt dat de beer al lang in haar bedje lag. Naar bed gaan is hier toch relaxter door het welbekende bedritueel.

Tegenwoordig ligt alles hier dus heerlijk op tijd in bed en heeft deze mama nog even tijd voor een serie en een warme kop koffie/thee.

Heb jij ook een ritueeltje met je peuter? Of gaat jou peuter heel makkelijk slapen? En wat doe jij als alles in bed ligt: tijd voor jezelf ? Of opruimen? 😉

Deze blog is geschreven door Vivian de Koord, mama van peuter Maddy. 

Schrijf mee!
Wil jij ook een verhaal of hersenspinsel met ons en andere moeders (to be) delen? Stuur je gastblog (ongeveer 500 woorden) naar redactie@wij.nl o.v.v. Gastblog en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op WIJ à la Mama.

Meer gastblogs lezen?

 

 

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Leave a comment (1)