Zó maakt jouw partner zich onmisbaar tijdens de bevalling

Van uitspraken dat ‘een man het ook zwaar heeft tijdens een bevalling’ worden veel vrouwen agressief. Dat snap ik, want hallo: hoe zwaar kan je het hebben als jij niet degene bent met urenlange weeën, helse pijn en een uitgescheurde onderkant na afloop? Nee, zwaar is wat mij betreft ook niet het goede woord. Maar als man kan je tijdens de bevalling wel een belangrijke rol spelen. Die van mij heeft me er namelijk behoorlijk doorheen gesleept. Hoe?

#1 Door daadkrachtig te zijn
Wat mij betreft met stip op één: de grootste hulp bood manlief mij door van het begin tot eind van de bevalling daadkrachtig te zijn. Wat ik daarmee bedoel? Nou, dat hij zodra het nodig was insprong en dingen dééd, zonder daarbij te aarzelen of aanmoediging van mij nodig te hebben. Bijvoorbeeld: hij belde zodra mijn vliezen braken de verloskundige en pakte de bevallingstas verder in (oké, daar had ik wel een briefje in gedaan met wat er nog ontbrak, maar dat zijn details). Hij hielp mij in de auto, wist de weg naar het ziekenhuis, parkeerde op de juiste plek en sprak met de artsen. Misschien niet bijzonder, maar voor mij was het heel fijn om het gevoel te hebben dat er voor mij gezorgd werd en niet zelf na hoefde te denken. Kon ik me lekker op die weeën concentreren.

Lees ook

#2 Optreden als woordvoerder: ‘Nee, ze wil geen knip!
Al vrij snel nadat mijn bevalling begon, kwam ik met een medische indicatie in het ziekenhuis terecht. An sich geen ramp: ik wilde toch al in het ziekenhuis bevallen. Maar ik kreeg daar wel te maken met een legertje medisch personeel, die ik al puffende niet al te goed te woord kon staan. Gelukkig was manlief ook op de hoogte van mijn do’s en dont’s, dus kon hij ze namens mij vertellen dat ik graag rust in de kamer wilde, een duidelijke uitleg over wat ze gingen doen en bij voorkeur géén knip. Wel zo geruststellend als je daar toch vrij kwetsbaar ligt te zijn.

#3 Het verlenen van ademhalingsupport
Hoe cliché: de meepuffende man. Maar eerlijk is eerlijk: toen mijn weeën eenmaal lekker op gang kwamen was het best behulpzaam dat mijn wederhelft me hielp om een ademhaling te zoeken die me door de wee heen trok. Door heel overdreven ‘mee te ademen’ volgde ik automatisch zijn voorbeeld, waardoor de pijn een beetje naar de achtergrond verdween.

#4 Fysieke ondersteuning: ‘hier is je kotsbakje, schat’
Ik had tijdens mijn bevalling bepaald geen honger. Dat kwam mooi uit, want mijn bevalling verliep zo vlot dat er ook weinig tijd was om te eten tussen de weeën door. Wel had ik regelmatig een slokje water nodig, een nat washandje op mijn hoofd en soms ook een bakje om het éen en ander uit mijn mond op te vangen (sorry, het was nou eenmaal zo). Heel prettig als manlief daar dan al ongevraagd mee klaarstaat.

#5 Je na de bevalling de hemel inprijzen
Last, but not least: complimentjes. Nadat ik mijn bevalling tamelijk heldhaftig had doorstaan, lag ik beduusd bij te komen met onze baby op mijn buik. Ik had het gevoel dat ik in een natuurramp terecht was gekomen en net weer was aangespoeld, volledig overdonderd. Ik wist amper wat er de afgelopen uren allemaal met me was gebeurt. Hoe fijn is het dan als je wederhelft je nog eens vertelt hoe de bevalling verliep, hoe sterk en rustig je was en hoe geweldig je alles hebt gedaan. Toen ik zag hoe trots hij was, werd ik ook steeds trotser op mezelf. Soms moet je iets even van een ander horen om het ten volle te geloven. En eerlijk is eerlijk: een bevalling is ook niet niks, daar mag je best wat credits voor krijgen!

Lees ook wat je man vooral niet moet doen tijdens de bevalling.

Maaike de Vries

Maaike is Communicatie marketeer, getrouwd met Wouter, eigenaresse van tekstbureau MH Tekst-en Storytelling, reislustig, hardloopster én mama van Lauren (0). Op haar blog krulletje.com neemt Maaike (30) je mee in haar leven als begin dertiger.

Reageer op dit bericht