Zonnebrandcrème smeren is belangrijk, maar let op wat je smeert!

Smeren vinden wij heel erg belangrijk. Inmiddels is wel duidelijk dat je daarmee op latere leeftijd huidkanker kan voorkomen. Maar dat zonnebrandcrème op zich niet geheel onschuldig is, bleek wel toen ik mijn zoontje van de opvang haalde vanmiddag.

Een opgeblazen koppie en vuurrode wangen (zie foto hierboven) kwam vrolijk op mij afrennen. Zijn kin was zo dik geworden dat de huid barstte en het vocht eruit druppelde. Het was net of hij met zijn kin over de straat was geschoven. Ik schrok me een ongeluk!

Een bezoekje aan de huisartsenpost was het gevolg. Gelukkig konden we snel terecht. Ze wilden hem het liefst zo snel mogelijk zien. Belangrijk is dat je erop let of de lippen of tong dik worden en of ze moeite krijgen met ademhalen. Een allergische reactie kan dusdanig heftig worden dat het op de slijmvliezen slaat. En dan kan heel gevaarlijk zijn. Meteen een dokter bellen als je dat ziet gebeuren!

Lees ook

Gelukkig bleef het bij mijn zoontje bij een reactie op de huid. Afspoelen met lauw water en goed invetten met vaseline zou genoeg moeten zijn. Bij heftige jeuk kan een antihistamine werken, maar doe dat altijd in overleg met een arts.

Een ding weet ik wel, we gaan eerst testen welke zonnebrandcrème wel geschikt is voor onze zoon. Want stoppen met smeren is natuurlijk geen optie. In ieder geval wordt het er eentje zonder parfum, dat lijkt de boosdoener te zijn. Gelukkig kun je online een hoop informatie vinden. Dat maakt de keuze voor de juiste zonnebrandcrème een stuk gemakkelijker. Maar goed opletten dus!

Lees ook: ‘Lekker bakken in de zon? Als je dit gelezen hebt denk je daar écht drie keer over na’

Fiona van der Laan

Fiona is moeder van Mike (7) en Kevin (1). Al 20 jaar samen met high school sweetheart Johan, wat dit jaar uitgebreid is gevierd met een sprookjes huwelijk! Heeft een uitdagende en zeer leuke baan als leidinggevende op een pathologisch laboratorium. En is vooral op zoek naar een goede balans tussen werk en gezin, afwisselend met af en toe een stukje schrijven ter ontspanning.

Leave a comment (20)