Zwanger? Lees eerst de bijsluiter voor alle risico’s! #Margot

Zwanger zijn is één groot risico als je alle informatie op internet mag geloven. De statistieken van probleemgevallen vliegen je om de oren en voor je het weet loop je je alleen nog maar zorgen te maken of het allemaal wel goed gaat daarbinnen. Want met zoveel dingen die mis kunnen gaan, kan het niet anders dan dat jou ook iets vervelends overkomt. Toch?

Je hoeft maar naar het dagelijkse nieuws te kijken om te weten dat slecht nieuws het beste scoort. Let er maar eens op hoe weinig positiefs er te melden is. Dus ondanks dat zwanger zijn één van de mooiste en meest bijzondere gebeurtenissen van je leven is, worden online vooral de gevaren en vervelende ervaringen uitgebreid besproken.

Lees ook

Als zwangere moest ik mezelf echt beschermen tegen al die negativiteit. Natuurlijk kan er iets mis gaan, maar van je constant zorgen maken is een situatie nooit beter geworden. We zijn als zwangeren door de verantwoordelijkheid om voor een nieuw leven te zorgen zó kwetsbaar, dat we geneigd zijn er alles aan te doen om elk mogelijk risico uit te sluiten.

En je kunt jezelf daardoor helemaal gek laten maken door alle verhalen die er te vinden zijn. Je ontdekt risico’s waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Op forums wordt de ene na de andere complicatie gedeeld en in jouw hoofd wordt een zaadje gepland dat ook jou dit kan overkomen.

Ik was bij elke ‘mijlpaal’ blij dat mijn kind het had gehaald. Drie maanden zwanger? Yes, we zitten in de ‘veilige zone’! 24 weken zwanger? Yes, de baby is levensvatbaar! 37 weken zwanger? Yes, de baby kan geboren worden! Hoe krankzinnig is dat eigenlijk?! Ik mag hopen dat na de geboorte van ons kind ik niet doorga met dit soort ‘mijlpalen’ te vieren, want het leven wordt niet er leuker van om zo gefocust te zijn op de gevaren.

Door de overvloed aan informatie zijn we zo gewend overal controle over te hebben en alles van tevoren te weten, dat we er moeite mee hebben om te durven vertrouwen op de natuur. Op internet kan je prima terugvinden hoeveel minuten de trein vertraagd is, maar niet wat zich in jouw baarmoeder afspeelt. Dat weet alleen jij.

Dus durf te vertrouwen op je lichaam. Daar ligt je grootste kracht. Neem dagelijks minimaal één moment om met jezelf en je kind in contact te komen. Neem waar hoe je je voelt. Bij een zwangerschap krijg je er gratis een oerinstinct bij. Luister daar naar en sluit jezelf af voor de ervaringen van anderen. Vertrouw op jezelf en op de natuur.

En als dan toch dat geniepige stemmetje in je hoofd je durft in te fluisteren wat er allemaal mis kan gaan, zet dan het nummer ‘Faith’ van George Michael in gedachten wat harder. ‘Cause I gotta have faith. I gotta have faith. ‘Cause I gotta have faith, faith. ‘Cause I gotta have faith, faith, faith. 😉

Lees meer blogs van Margot

Margot van Meeuwen-Verbaan

Margot (31) gooide onlangs het roer helemaal om. Na tien jaar heeft zij haar kantoorbaan als jurist ingeruild voor het ondernemersavontuur. Ze is sinds kort online ondernemer en eigenaar van de webshop VANTIQ ART, waarbij ze tijdloze kunst & design aanbiedt en blogs schrijft over een duurzame lifestyle. Samen met haar man Vincent gaat ze regelmatig (lang) op reis. Tijdens hun huwelijksreis hebben ze mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de wereld geïnterviewd over ‘geluk’ voor hun blog Nomadhappiness.com (check de prachtige plaatjes hier). Ze is dit najaar bevallen van een prachtig meisje Jolie Milou.

Reageer op dit bericht