Zwanger & onzeker: mag het dan een pastel roze wolkje zijn?

Een gigantische grijns, waarbij ik me soms afvraag of mensen niet denken dat ik aan de verdovende middelen zit. Het mokkend, maar eigenlijk vol trots aan mijn vriend vermelden dat mijn favoriete sportbh echt niet meer past. Het dagenlang uitwerken van twee verschillende manieren om onze ouders te laten weten dat hun leven drastisch gaat veranderen. Het stiekem al met 11 weken champagne proosten met zijn beste vrienden, omdat de 8 weken echo goed was en we het niet langer geheim konden houden. Het elke dag voor het slapen gaan even contact zoeken met het kleine wondertje in mijn buik. Ik zat op mijn roze wolk, big time.

Hoe anders kunnen dingen soms lopen. We kregen dan ook een klap in het gezicht toen bij de 12 weken echo bleek, dat het hartje een aantal dagen eerder was gestopt met kloppen. Een kans van 2% in dit stadium, niet volgens de verwachting, curettage.. De verloskundige legde van alles uit, maar er kwam nog maar weinig binnen. Waar je verwacht na al deze tijd niet langer op je tong te hoeven bijten, loop je rond met een gigantische leegte in je buik, letterlijk. Mijn roze wolk veranderde spoedig in een dichte mist, die mijn hoofd de maanden hierna vulde.

Lees ook

Na vier maanden vol spanning rond mijn ongesteldheid, was de test weer positief. Mijn eerste reactie was vooral ongeloof, ik voelde me dit keer nog helemaal niet anders. Ook de weken erna voerde ik nog een aantal malen een test uit, mijn borsten waren nog helemaal niet gevoelig en die gigantische rust van de vorige keer was nergens te bekennen. Met zes weken hadden we de eerste echo, hier was uitwendig niets te zien. Dit leek de negatieve bevestiging die ik verwachtte, maar de inwendige echo liet toch echt een rijstkorreltje zien.

De weken erna zijn we om de twee weken op controle geweest voor een echo. Na een succesvolle NIPPT en dertienweken echo, hebben we het nieuws via de app met onze ouders en wat vrienden gedeeld. De tamtam doet vervolgens de rest wel. Inmiddels is mijn buik met eenentwintig weken dusdanig aanwezig dat de mensen die nog niet op de hoogte waren, er vanzelf naar vragen. Iedereen is super enthousiast en lijkt het in gesprekken nergens anders meer over te kunnen hebben. Ik ben inmiddels expert in het subtiel draaien naar een gesprek over het druilerige weer, nieuwe belachelijke tweets van Trump of over Max die zowaar een race uitrijdt met zijn auto!

Met de ‘mama-mazzel-weken’ heb ik een eerste stap gezet in de acceptatie dat het nu misschien toch goed gaat komen. Inmiddels staat er een Mutsy Igo pontificaal in de kamer, die mij er meerdere malen per dag aan herinnert dat er iets spannends aan zit te komen. Die zorgeloze knalroze wolk zit er niet meer in, maar het zou leuk zijn als er toch nog een pastel roze wolkje mijn luchtruim binnentrekt.

Lees ook: ‘7 nachtrituelen als je zwanger bent’

Zanne van der Haar

Zanne van der Haar (28) is in verwachting van haar eerste kindje en is in februari uitgerekend. Ze is docent op een middelbare school, waar de leerlingen haar inmiddels 'al wel echt dik' beginnen te vinden. Ze is dol op sporten, reizen en muziek.

Leave a comment (2)