Zwanger op je veertigste #Gastblog

John Lennon zei het al: “Life is what happens to you, while you’re busy making other plans.” Ik kan daar inmiddels over meepraten. Niet geheel verwacht raakte ik zwanger van ons derde kind. En hoe welkom hij ook is, het was toch even honderdtachtig graden draaien.

In januari ben ik (vers drie weken veertig) mijn eigen bedrijf gestart. Daarmee maakte ik direct een vliegende start. Wat een energie krijg je als je van je passie je werk maakt! Dat was overigens niet de enige grote stap die begin van het jaar is gezet: eind februari zijn we (mijn vriend Jurriën en onze twee dochters Elin van 9 en Irem van toen nog 6) gaan wonen in ons zelf gebouwde huis. Twee grote levensgebeurtenissen die nogal impact hebben. Gelukkig verliep het verder zoals gepland met dagelijkse bezigheden als kinderen opvoeden (althans, een poging daartoe), werken, hardlopen en hier en daar een biertje (oké, meer dan één, het was een heerlijk voorjaar).

Zwanger op je veertigste © Iris Beck

Dat laatste stopte nogal abrupt nadat ik mijn vriend meldde dat ik dacht me vergist te hebben in mijn menstruatiecyclus. Waarop hij zei dat dit onmogelijk is (ik ben best punctueel) en dat we maar eens een test moesten doen. Dan sta je een paar minuten later met een positieve zwangerschapstest in je hand (en heel even een gigantisch ‘what the actual fuck-moment’).

Er gaan op zo’n moment zoveel dingen door je hoofd: wat geweldig, nóg zo’n leuk kind! Zou het dit keer wel goed gaan (na de eerste twee hebben we vaker een positieve test gehad, maar liep het uit op een miskraam)? Zijn we inmiddels niet veel te oud? Kunnen we dit financieel wel bolwerken? Hoe gaan de meiden reageren? Hoe is het om een nakomertje te krijgen? Is het heel anders dan 10 en 7 jaar geleden? Hoe is het om ‘opnieuw’ te beginnen? Het was een vat vol vragen, vreugde en vertwijfeling. Eén ding is vanaf het begin wel honderd procent helder: dit kind is net zo welkom als z’n zussen.

Inmiddels ben ik 26 weken zwanger. Het is, net als de eerste twee keer, een bijzondere ervaring. Wel wijkt deze zwangerschap op een aantal punten af van de eerste twee keer. Ten eerste: het is een jongen, terwijl we hadden ingezet op K3. Daarnaast hebben we vanwege mijn leeftijd gekozen voor meer prenatale screenings (zoals een NIPT-test) en ik heb ineens een hoge bloeddruk.

Er zijn ook veel zaken hetzelfde gebleven. Zo wordt de kleine geboren via een keizersnee, net zoals zijn twee zussen. Bij nummer twee had ik nog een keus, bij nummer drie wordt de keuze voor je gemaakt. Verder is het nog steeds zo dat een zwangerschap blijkbaar voor veel mensen een vrijbrief is om ongegeneerd opmerkingen te maken over je lijf en je leven.

Naast de herkenbare opmerkingen als: ‘Jeetje. Weet je zeker dat het er geen 2 zijn?’, ‘Zo, je bent wel heel fors voor 21 weken, hè?’ en ‘Ik dacht al, wat ben jij dik geworden’, krijg ik nu ook nieuwe opmerkingen te horen. Veelal ook in de categorie ‘onbeschoft’, variërend van ‘Jur zal wel blij zijn dat het nu eindelijk een jongen is’ tot ‘Weer zwanger? Hebben al je kinderen wel dezelfde vader?’ tot ‘Ben jij niet veel te oud voor een baby?’.

Maar naast dat soort irritante zaken, is het gewoon weer heel mooi om zwanger te zijn. Dankzij het leeftijdsverschil met z’n zussen is het deze keer echt een gezinsding. Ze leven zo mee en dat is heerlijk. Ik merk wel dat het lichamelijk zwaarder is (ook omdat ik gewoon hele grote en zware kinderen lijk te maken) en ik ben benieuwd hoe het de komende veertien weken gaat.

Deze gastblog is geschreven door Iris Beck, zwanger van een zoon en mama van Irem (7) & Elin (9). De illustratie hierboven is ook van haar hand. Meer zien? Volg haar op Instagram.

Benieuwd hoe het met Iris gaat? Lees hier het tweede deel van ‘Zwanger op je veertigste’

Wil je ook een gastblog schrijven?
Dat kan! Stuur je verhaal (ongeveer 500 woorden) naar redactie@wij.nl en deel je verhaal met andere zwangere dames of mama’s.

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht