Zwanger op reis: welke landen ben ik ‘veilig’? #Margot

De winter in Nederland is niet aan mij besteedt (aan wie wel eigenlijk?). Dus sinds een paar jaar proberen we – een deel van – de gure wintermaanden weg te zijn door op reis te gaan. In 2017 is dat goed gelukt met een huwelijksreis van vier maanden en ook dit jaar kunnen we voor ruim twee maanden ons koude kikkerlandje ontvluchten. Op het moment van het plannen van de reis was ik nog niet zwanger, maar dat hoopte ik in 2018 wel te worden. De landen waar we naartoe zouden gaan, moesten daarom wel ‘zwangerproof’ zijn.

Normaal gesproken geldt voor mij ‘hoe exotischer, hoe beter’. Ik ga niet op reis om Nederland, maar dan een paar graden warmer te ervaren. Wat mij betreft kan de cultuur op de plaats van bestemming niet genoeg verschillen met onze doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg-cultuur. Zo was India vanaf het moment dat we uit het vliegtuig stapten direct favoriet. Wat een heerlijke kleur- en geurrijke chaos daar! Ik keek m’n ogen uit.

Lees ook

Maar vanaf het moment dat je na gaat denken over een kleintje, verandert heel je perspectief. Was eerst chillen op een tropisch strand met een eigen hutje aan zee het ideaalbeeld, nu kon ik alleen maar denken aan al die irritante – en soms ook gevaarlijke – muggen daar. Na de uitbraak van het Zika-virus met alle mogelijke gevolgen van dien voor een ongeboren kind was ik extra op mijn hoede voor die kleine rotbeesten.

Als aanstaande zwangere waren er twee criteria die ik belangrijk vond: het eten op bestemming moest veilig zijn én er mochten geen (tropische) ziekten heersen waar je je niet goed tegen kunt beschermen.

Als zwangere zoek je al bijna elk ingrediënt op dat je van plan bent te gaan eten, dus dan wil je ook zeker weten dat het hygiënisch wordt bereidt. Streetfood in Azië viel dus af.

En op bijna iedere tropische bestemming loop je wel kans op besmetting met Dengue, Zika of Malaria. Tegen de eerste twee kan je je überhaupt niet goed beschermen (want DEET wordt afgeraden in de eerste drie maanden van de zwangerschap of wanneer je zwanger probeert te worden) en op basis van mijn eigen ervaring met Malaria tabletten toen we in Vietnam waren, wist ik zeker ook die mug niet op onze bestemming mocht rondvliegen.

Met deze criteria bleven er maar een paar keuzes over: Europa, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Aangezien we van februari t/m april op reis zouden gaan, waren de eerste twee bestemmingen veel te koud. De keuze was dus niet moeilijk, we boekten een ticket naar down under! 🙂

Ben jij tijdens de zwangerschap nog op reis geweest? En hoe heb jij het toen aangepakt? Vertel!

Meer informatie over zwanger op vakantie vind je op WIJ.nl.

Lees meer blogs van Margot

Margot van Meeuwen-Verbaan

Margot (31) gooide onlangs het roer helemaal om. Na tien jaar heeft zij haar kantoorbaan als jurist ingeruild voor het ondernemersavontuur. Ze is sinds kort online ondernemer en eigenaar van de webshop VANTIQ ART, waarbij ze tijdloze kunst & design aanbiedt en blogs schrijft over een duurzame lifestyle. Samen met haar man Vincent gaat ze regelmatig (lang) op reis. Tijdens hun huwelijksreis hebben ze mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de wereld geïnterviewd over ‘geluk’ voor hun blog Nomadhappiness.com (check de prachtige plaatjes hier). Ze is dit najaar bevallen van een prachtig meisje Jolie Milou.

Leave a comment (1)