Praat jij veel tegen je buik? Heel goed!

Wanneer je zwanger bent, splitst je bewustzijn zich in tweeën. Alle beslissingen die je neemt, zijn nu niet alleen voor jezelf, maar voor jezelf én je baby. Toen ik zwanger was, vroeg ik mezelf regelmatig af hoe mijn baby zich zou voelen in mijn buik. Geloof het of niet, je baby doet veel meer in de baarmoeder dan je zou denken. Het meest bijzondere (en schattige) is dat je baby naar jou luistert. Al heel vroeg in de zwangerschap! Nieuwe onderzoeken hebben bewezen dat een ongeboren baby niet alleen luistert, maar ook kan leren van mama’s gepraat tegen haar buik. 

Baby’s kunnen de stem van hun moeder in de baarmoeder horen. Als hun oren zich beginnen te ontwikkelen, kunnen ze hier en daar wat herrie opvangen, maar volgens What To Expect kan je baby je na ongeveer 16 weken daadwerkelijk horen. Tegen week 24 kunnen ze daadwerkelijk reageren op geluiden met bewegingen, zoals hun hoofd draaien of ronddraaien. In vergelijking met andere geluiden van buitenaf zal de stem van een moeder het duidelijkst zijn voor een foetus, aldus het artikel. Dus als je praat, zingt of leest voor je baby, zullen ze je zeker horen.

Lees ook

En je baby luistert niet alleen naar jou – ze leren ook en onthouden wat ze horen. Een studie gepubliceerd door de Proceedings van de National Academy of Science ontdekte dat baby’s in staat zijn om geluiden te onthouden die ze in de baarmoeder hebben gehoord nadat ze zijn geboren, inclusief muziek, geluiden en stemmen. Andere studies, uitgevoerd door The American Association for the Advancement of Science, hebben ontdekt dat foetussen zelfs bekend kunnen raken met spraakpatronen, woorden en intonatie in de baarmoeder. Dus als je tegen je baby praat, geef je hem in feite zijn eerste taallessen.

Veel praten tegen je ongeboren baby versterkt de band tussen moeder en kind. Niet alleen zal je baby troost vinden als hij je geur ruikt, hij zal je stem uit de baarmoeder herinneren. Als je hij je stem hoort direct na de geboorte zal dat geruststellend zijn voor hem. Het is daarom geen wonder dat kieskeurige pasgeborenen meer geneigd zijn om te kalmeren als ze hun moeder horen praten of zingen.

Vaders of andere dierbaren kunnen ook een band opbouwen met de baby in jouw buik. Als ze tijdens het derde trimester genoeg tegen je buik praten, merkte What To Expect op, dat de baby ook na de geboorte troost in hun stemmen kan vinden. Daar heeft moedertje natuur goed over nagedacht. Awesome toch?

Lees ook: ‘Wat als je baby zou kunnen praten’

Redactie WIJ à la Mama

Hoi! Wij zijn de redactie van WIJ à la Mama. Wij zijn Dionne en Mariska. We voorzien je elke dag van de leukste mama-weetjes, nieuwtjes, filmpjes, foto's en andere virals. Volg ons ook op Facebook, Instagram en YouTube.

Reageer op dit bericht